2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A fiúknál gyakoribb az asztma, mint a lányoknál

A fiúknál nagyobb valószínűséggel fejlődik ki gyerekkori asztma, mint a lányoknál, de arra is nagyobb az esélyük, hogy kamaszkorukban kinőjék - derül ki egy tanulmányból.
2008. augusztus 18. hétfő 15:15 - Hírextra
Az asztma a légutak krónikus gyulladása, melynek hatására a légutak fala, nyálkahártyája megduzzad, a bennük lévő izmok összehúzódnak, a nyákmirigyekben pedig több váladék termelődik. Mindez a hörgők beszűküléséhez vezethet, amely nehézlégzéssel, zihálással, mellkasi szorítással, köhögéssel jár.

Kelan G. Tantisira, a Harvard orvosi fakultásának munkatársa Bostonban 1041, enyhe vagy közepesen súlyos asztmával élő gyereket vizsgált, akik 5 és 12 év között voltak, amikor első asztmás tüneteik jelentkeztek.

A kutatók a gyerekek légútjainak ingerelhetőségét tanulmányozták. Metakolin hatóanyaggal provokációs tesztet végeztek el náluk évente egy alkalommal, kilenc éven át.

Az eredmények szerint 11 éves korig a légúti ingerelhetőség a fiúknál és a lányoknál is csökkent, átlagos értéke ekkor azonos volt a két nemnél. A serdülőkortól kezdve azonban a légutak túlzott válasza a lányoknál állandó maradt és a fiúknál tapasztalthoz viszonyítva súlyosabb volt.
Tantisira szerint megállapításaik megmagyarázzák az asztma pubertás előtti és utáni előfordulásában tapasztalt nemtől függő eltéréseket.

A kutatók úgy vélik, a megoldás a légutak érzékenységének, válaszreakciójának különbségében található meg. A pontos okot nem ismerik még a szakemberek, ám feltételezik, hogy a hormonváltozással áll összefüggésben: elsősorban a progeszteron emelkedő szintjével lányoknál, fiúknál pedig a simaizmokat ellazító tesztoszteron hormon termelődésével.

A tanulmány az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását