2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bolyai-díj 2007: Lovász László matematikus

Szívesen hallgat tánczenét, kedvenc időtöltéseinek egyike a hegymászás, és nem túl jó fejszámoló. A kiragadott példák alapján kevesen találnák ki, hogy a nemrég sokadjára kitüntetett matematikaprofesszor állítja magáról a fentieket. Meg azt is, ami ezután
2007. október 12. péntek 17:27 - Bencsik Gyula

Professzor úr, gratulálok a friss Bolyai-díjához, de úgy tudom, a legrangosabb, a matematikai Nobelnek is nevezett elismerést, a Wolf-díjat már 1999-ben megkapta. Ehhez képest váratlanul érte a mostani díj?

Amikor Wolf-díjat kaptam, valóban az számított a legrangosabb matematikai elismerésnek. Azóta már létesültek egyéb díjak is, amelyek magasabb jutalommal is járnak, és ezért értékesebbnek számítanak.
Igazából váratlanul ért a Bolyai-díj, nem számítottam rá. Ezzel a díjjal a magyar tudományos közösség és persze a díj alapítói ismerik el a munkámat, tehát egy más közösség elismerését jelenti, mint a Wolf.

Olvastam, hogy a Fazekasban érettségizett, amely ma is a középiskolai matematikaoktatás egyik fellegvára.

Amikor a középiskolai jelentkezéseket kellett leadnom, először egy másik gimnáziumba jelentkeztem. Akkor Bella igazgató úr, az általános iskola vezetője, aki nekem matekszakkört is vezetett, azt javasolta, hogy inkább az addig kevéssé ismert Fazekas Gimnáziumba menjek, ahol épp elindult a matematika-tagozatos osztály. Hallgattam rá, és nem bántam meg.

Honnan a matematika iránti érdeklődése?

Mikor édesapám érettségizett, habozott, hogy matematikatanár vagy orvos legyen. Végül az orvosi pálya mellett döntött, de az érdeklődése és a tehetsége megmaradt a matematika iránt. Anyai nagyapám pedig tanító volt, aki gyerekkoromban sokat tanítgatott számolni, biztos, hogy tőle is ragadt rám ez-az.

Gondolom, az ELTE matematika szakára már teljesen tudatosan jelentkezett.

Igen, akkor már egyértelmű volt, hogy odamegyek.

Első elismerését, a Grünwald Géza-díjat 1969-ben kapta. Mivel szolgált rá?

Egyetemista éveim során elértem különböző eredményeket, amelyek alapján kandidátusi címet is kaptam. A munka címe az volt, hogy Gráfok faktorizációs problémái. Hálózatokról, gráfokról volt benne szó, és azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy hogyan lehet egy hálózatot úgy felbontani, hogy az egyes részekre meg vannak határozva, egy-egy csúcsra legfeljebb hány kapcsolat illeszkedhet. A gráfelmélet akkoriban egészen újszerű volt, bár éppen ennek a témának egy kiváló szakértője és megalapozója élt Magyarországon, Gallai Tibor. Rendszeresen jártam hozzá, és az ő tanácsai, problémafelvetései alapján foglalkoztam ezzel a témával.

Lovász László könyvei
Kombinatorika, Tankönyvkiadó, 1977, Typotex, 2003, (Pelikán Józseffel és Vesztergombi Katalinnal)
Combinatorial Problems and Exercises, 1979, Akadémiai Kiadó, North-Holland. ISBN 044481504X
Matching Theory, 1986, Akadémiai Kiadó Budapest, North-Holland Publishing Co., Amsterdam, (M. D. Plummerrel). ISBN 0444879161
Algoritmusok, Műszaki Könyvkiadó, 1987, (Gács Péterrel)
An algorithmic theory of numbers, graphs, and convexity, 1987. ISBN 0898712033
Geometric Algorithms and Combinatorial Optimization, 1988 (M. Grötschellel és A. Schrijverrel). ISBN 0387567402
Greedoids, Springer, 1991, (B. Korteval és R. Schraderrel) ISBN 0387181903
Algoritmusok bonyolultsága, egyetemi jegyzet, ELTE, Budapest, 1992
Kombinatorikai problémák és feladatok, Typotex, 1999. ISBN 9639132378
Discrete Mathematics: Elementary and Beyond, Springer, 2003 (Pelikán Józseffel és Vesztergombi Katalinnal) ISBN 0387955844
Diskrete Mathematik, Springer, 2005, (Pelikán Józseffel és Vesztergombi Katalinnal) ISBN 3540206531
Matemática Discreta, Volume 05 of Coleção Textos Universitários, Sociedade Brasileira de Matemática, 285 pp, 2006, (Pelikán Józseffel és Vesztergombi Katalinnal) ISBN 85 85818 28 X
Diszkrét matematika, Typotex, 2006 (Pelikán Józseffel és Vesztergombi Katalinnal) ISBN 9639664022

Forrás: Wikipédia
1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Ebben a minőségében mivel bővült a feladatköre?

A levelező tag a kutatásokat közvetlenül nem nagyon befolyásolja, ez a titulus inkább a tudományos közéletben való részvételre kötelez. Különböző akadémiai bizottságokban vettem részt, előadásokat tartottam.

Aztán 1982-ben az ELTE professzora lett. Ettől kezdve elsődlegessé vált az oktatás, vagy mellette még a kutatói tevékenységet is folytatta?

Előtte már Szegeden voltam professzor, tehát az oktatásban korábban is szívesen és lelkesen vettem részt, ugyanakkor a kutatás is fennmaradt. Azt gondolom, a kettőt akkor lehet jól művelni, ha az ember párhuzamosan végzi mindkettőt.

Mennyire van jelen egy matematikus-kutató a való világban? Egy humán beállítottságú embernek idegenül hat a számok és képletek világa.

Először is a matematika, mint egy fontos metodológia, fontos eszköz, az életünk szinte minden részében benne van, hiszen a technológia, amely körülvesz bennünket, matematikai alapokon nyugszik. A gazdasági döntések előkészítése is matematikán, méghozzá egyre mélyebb matematikán alapszik. Másrészt komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy mindenki megértse azt, hogy a matematikai gondolkodás nem zárja ki a humán gondolkodást, csupán azokat a részeket különíti el, amelyeket matematikai eszközökkel lehet átgondolni; ilyen módon egy biztos alapot nyújt ahhoz, hogy utána a humán vonatkozásokon gondolkozzunk.

Esterházy Péter írásaiban például tetten érhető a matematikai gondolkodás? Mintha más logika szerint építené a szöveget, mint az írók általában.

Nagyon szeretem Esterházy írásait. Dolgozni kell az írásainak a befogadásán, de nem tudom, hogy ez azon múlik-e, hogy matematikusként végzett. Az biztos, hogy létezik egyfajta gondolkodásmód, a matematikai tehetség, ami egészen kis korban felismerhető. Ugyanakkor ez fejleszthető is, akárcsak a zenei tehetség, nyilván Mozart tehetségét is korán fel lehetett ismerni. Persze, majd' mindenki meg tudja tanulni addig a szintig a zenét, hogy élvezze, vagy szűkebb környezetében élvezetet tudjon nyújtani általa.

Ön minden helyzetben racionálisan gondolkodik?

Matematikai módon csak ott lehet gondolkodni, ahol pontos matematikai fogalmak vannak. Ha valamire tanít a matematika, az pontosan az, hogy meg kell látnunk, hogy ha egy bizonyos gondolatmenetben az alapok nincsenek meg tisztán, akkor azt a gondolatmenetet nem lehet végrehajtani. Ebben az értelemben a matematika éppen azt mondja, hogy a hétköznapi problémákról való gondolkodásban többnyire nem igazán precíz gondolatokat látunk, és ezt nem fogadjuk el.

Feltételezem, hogy a komolyzenét kedveli, esetleg a jazzt. Ez is sztereotípia?

A komolyzenét valóban szeretem, de szívesen hallgatom a könnyűzenét, a tánc- és popzenét is.

1985 óta az MTA rendes tagja, az Állami-díj kitüntetettje, miközben számos külföldi egyetem professzora. Hogyan tudott megfelelni az ebből fakadó kötelezettségeinek?

A különböző professzori megbízások különböző feladatokat jelentettek. Volt, ahol időről időre elutaztam előadásokat tartani, de például a Princeton Egyetemen egy-egy félévet töltöttem kurzusokat tartva, a Yale Egyetemnek viszont hat évig voltam állandó professzora, közben néha-néha hazautaztam tanítani. Ez a cigányélet egyébként a tudományos kutatók egy jelentős részére jellemző.

A már említett Wolf-díjat mivel érdemelte ki?

A kombinatorika és a számítástudomány területén elért eredményeimet jutalmazták, tehát átfogóan értékelték a munkásságomat a díjjal.
Jelenleg a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke vagyok négy évig, ami rendkívül megtisztelő, magas pozíció, de rengeteg munkával is jár.

Jut azért ideje pihenésre, feltöltődésre is?

Feleségemmel szeretünk nagyokat csatangolni idehaza és külföldön, akár távolabbi országokban is. Ilyenkor várost nézünk, hegyet mászunk, csodáljuk a természetet. Négy gyermekünk közül az egyik lányom biztosítási matematikus, ami egy alkalmazott terület, így a humán szférával sokkal inkább kapcsolatban áll. Legkisebb fiúnk a Fazekasba jár, ő talán követi a példámat.

Közhely, mégis rákérdezek: Önre igaz az állítás, hogy bizonyos tudásszint fölött egy matematikus olykor a számtani alapműveletekben is vét hibákat?

Kicsit tréfásan lehet mondani, hogy a matematikát azért találták ki az emberek, mert nem szerettek számolni.
Magam nem vagyok valami jó fejszámoló, de ez nem is fontos.

 

A Bolyai-díj
A Bolyai János Alkotói Díj (röviden: Bolyai-díj) civil kezdeményezésre létrehozott, alapítványi elismerés. Az alapító okiratban foglaltak alapján a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú, vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

A Bolyai János matematikusról elnevezett díjat független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további 14 tagja pedig a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyiségei. A tagok felét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, másik felét a Bolyai-díj Alapítvány alapítói delegálnak.

A díjjal 50 ezer dollárnak megfelelő adómentes forintösszeg jár.

A díj alapítását 1997. november 3-án, a Magyar Tudomány Napja első ünnepén jelentették be, magánszemélyek (Somody Imre, a veresegyházi Pharmavit Rt. vezérigazgatója és felesége, Somody Imréné, valamint Karsai Béla, a székesfehérvári Karsai Holding Rt. vezérigazgatója, illetve Lantos Csaba, a budapesti CAIB Értékpapír Rt. vezérigazgatója) kezdeményezésére. A díj ismertetője szerint „A díjalapítók vallják: a XXI. század küszöbén a tudomány és tudósok nélkül nincs gazdaságilag, társadalmilag versenyképes Magyarország. Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy értékrendjükben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelnünk a tudást, a tudományt és a tudóst.”

A díjalap megteremtése és kezelése érdekében 1998 májusában létrehozták a Bolyai-díj Alapítványt, amelyhez 2001-ben csatlakozott Alexander Brody író és reklámszakember, valamint Várkonyi Attila, a Fast Venturas kockázati tőkebefektető cég elnöke.

A bizottság működési rendjét a mindenkori díjbizottság maga alakítja ki. A tagok bárkitől kérhetnek, vagy fogadhatnak javaslatot a díjazottak személyére.

Forrás: Wikipédia

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását