2024. március 29. - Auguszta

Javul a gazdasági hangulat az EU-ban

A várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben, fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált kimutatása alapján.
2019. november 13. szerda 08:01 - HírExtra
 

A ZEW (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung) németországi gazdasági hangulatindexe novemberre vonatkozóan jelentős mértékben javult az előző havihoz képest: a gazdasági szereplők várakozásait tükröző mutató az előző havi mínusz 22,8 pontról 20,7 ponttal mínusz 2,1 pontra, május óta a legmagasabb értékre emelkedett.

A gazdasági szereplők aktuális németországi helyzetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató pedig az októberi mínusz 25,3 pontról 0,6 ponttal novemberre vonatkozóan mínusz 24,7 pontra javult.
A kilátások megítélése az elemzői várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben javult Németországra vonatkozóan, hiszen szakértők mínusz 13,2 pontot vártak novemberre a tényleges mínusz 2,1 pontos érték helyett. Az aktuális helyzet megítélése viszont kevésbé javult az elemzői várakozásoknál. A piac mínusz 22,0 pontot várt, míg a tényleges érték 24,7 pont lett.

Az euróövezeti gazdasági hangulatindex 22,5 ponttal emelkedett az októberihez képest novemberre vonatkozóan mínusz 1,0 pontra, hét havi csúcspontra. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 6,8 ponttal emelkedett mínusz 19,6 pontra.

"Erősödnek a nemzetközi gazdaságpolitikai környezet belátható időn belüli javulásával szemben támasztott várakozások" - foglalta össze a gazdasági hangulati mutató javulásának legfőbb okát Achim Wambach, a ZEW elnöke. Javulnak szerinte az esélyei Nagy-Britannia rendezett, azaz az EU-val kötött megállapodás szerinti uniós kilépésének esélyei, valamint csökken a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok megemelje az európai autóimportra kivetett vámtételeket. Kedvező fejleményként nyugtázta a piac az álláspontok közeledését is az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását