2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Olasz - líbiai menekültmegállapodás

Líbia belegyezett az Olaszországgal kötött kétoldalú migrációs szerződés módosításába - jelentette be Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter szerdán parlamenti beszédében.
2019. november 7. csütörtök 08:07 - HírExtra
 

A líbiai migránstáborok részleges bezárását, valamint Líbia és Európa között humanitárius folyosók működtetését javasolta az olasz kormány Tripolinak, amely készen áll az erről szóló megállapodásra - mondta a tárcavezető.

Annak a megállapodásnak a módosításáról van szó, amelyet a balközép Gentiloni-kormány 2017 februárjában kötött a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő líbiai egységkormánnyal a Földközi-tengeren keresztül Európába irányuló migrációs hullám feltartóztatásának céljából. A jelenlegi római kormány szombaton jelentette be, hogy egyeztetést kezdeményezett Líbia kormányával a nyolc pontos megállapodás felülvizsgálására. Erre februárig kétoldalú tárgyalásokon kerülhet sor.

Luciana Lamorgese a parlamentben tartott felszólalásában elmondta, hogy Olaszország fenntartja a megállapodást, amelynek segítségével az utóbbi három év alatt 97 százalékkal csökkent az indulások aránya, és csökkent a veszélyes földközi-tengeri átkelés áldozatainak száma is. Hangsúlyozta, hogy ezzel egy időben Róma a megállapodást "humanitárius operatív tervvé" akarja átalakítani.

Az olasz fél négy ponton kívánja módosítani a megállapodást: a líbiai migránstáborokban uralkodó körülmények javítását szorgalmazza, valamint ezeknek a "központoknak" a fokozatos bezárását. Az olasz javaslat szerint Líbiában a migránstáborok működtetését a nemzetközi migrációs és segélyszervezetek vennék át. Ezekben a táborokban történne a menekültstátuszra jogosultak és az ettől elesők megkülönböztetése, utóbbiak visszaszállításával hazájukba. Luciana Lamorgese adatai szerint 2016 és 2019 között Líbiából csupán 45 ezer embert toloncoltak vissza országába.

Róma ezen kívül humanitárius folyosók felállítását kezdeményezi Líbiából az Európai Unió országai irányába a menedékkérelemre jogosultak biztonságos áthelyezése érdekében.

Olaszország a dél-líbiai határok ellenőrzésének további erősítését kéri, mivel itt lép át Líbiába az afrikai kontinens középső részéből érkezők többsége.

Végül az olasz kormány "szolidaritási hidat" építene ki Líbiával, ami azt jelenti, hogy továbbra is segíti az országot vízi járművekkel, mentőautókkal, kórházi és iskolai eszközökkel, gyógyszerekkel.
A belügyminiszter bejelentését a baloldali kormánypártok is fenntartással fogadták. Matteo Orfini, a Demokrata Párt (PD) képviselője "szégyenletesnek és álszentnek" nevezte Lamorgese szavait emlékeztetve, hogy a líbiai kormányt nem lehet "megbízhatónak" tartani, és az észak-afrikai migránsközpontok - mint fogalmazott - leginkább "lágerek". Erasmo Palazzotto, a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) képviselője a líbiai táborok azonnali bezárását követelte.

Nicola Molteni, a jobboldali Liga politikusa azt hangoztatta, hogy a belügyminisztériumnak az olaszokat, nem pedig az olasz partokra migránsokat szállító NGO-kat kellene védenie. Hozzátette, hogy amióta a kormány megnyitotta a kikötőket, megkétszereződtek az érkezések, és "aki olasz parton köt ki, itt is marad". Hozzátette: nem működik semmiféle európai szétosztás, az "EU csak pofont ad" Olaszországnak. Megjegyezte, hogy Líbiát nem szidni kell, hanem köszönetet mondani, hogy feltartóztatja a migránsáradatot. Líbiai kormányforrások szerint az országban mintegy 15 ezren vannak a részben most is nemzetközileg ellenőrzött táborokban, további több mint fél millióra teszik a börtönként működő táborokban levőket, akikhez a segélyszervezetek nem tudnak eljutni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását