2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megvan a migráns-szétosztási megállapodás

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője hétfőn, és óvatosságra intett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is, aki szerint a szétosztás bejelentése az indulásokat ösztönözheti.
2019. szeptember 24. kedd 10:21 - HírExtra
Az első olasz sajtóelemzések szerint a Németország, Olaszország, Franciaország és Málta közötti megállapodás megfogalmazása, miszerint a Földközi-tengeren felvett migránsokat osztják szét, nem feltétlenül kedvez Olaszországnak, mivel majdnem kizárólag a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói által fedélzetre vett csoportokra vonatkozik. Az olaszországi belügyminisztérium adatai szerint a civil hajók eddig az Olaszországba érkezettek 9 százalékát szállították. A megállapodás nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civil szervezetek, a haditengerészet vagy a parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője a "lelkesedés" elkerülésére figyelmeztetett: "Ha elkezdjük azt mondani, hogy akárki érkezik Olaszországba, más európai országokba fogják szétosztani, azt kockáztatjuk, hogy még többen kelnek útra". Di Maio kijelentette: "A migrációra nem a szétosztás a válasz, a migránsoknak nem kell többet elindulniuk".

Az olasz diplomácia vezetője bejelentette, hogy a következő napokban Tunézia, Algéria és Marokkó külügyminiszterével egyeztet a három állam Olaszországban tartózkodó, és gazdasági bevándorlónak minősülő állampolgárainak hazatoloncolásáról.

A szintén kormányerő Demokrata Párt (PD) volt politikusa, Matteo Renzi volt olasz kormányfő úgy vélte, a máltai megállapodás "előrelépés, de nem elegendő". Hozzátette: "Szolidaritásra van szükség, és aki nem fogad be migránsokat, veszítse el az európai támogatásokat, abszurd Orbánt Olaszország pénzével fizetni".

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap szerint egyértelmű, hogy a máltai megállapodás az NGO-knak kedvez. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera is kiemeli, hogy a Máltán meghatározott elosztási mechanizmus kizárólag a civil hajók és a haditengerészet által fedélzetre vett migránsokra vonatkozik, miközben az Olaszországba érkezők több mint 80 százaléka másképpen ér partot.

Az Ocean Viking - az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSf) közös hajóját -fedélzetén 182 emberrel, kedden várják a szicíliai Messina kikötőjébe. Öt EU-tagállam jelentkezett szétosztásukra. Ugyanez a hajó szeptember 14-én - akkor 82 emberrel - még nem köthetett ki: az olasz parti őrség szállította az embereket az Ocean Vikingről Lampedusa szigetére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását