2024. április 19. - Emma

Miért hódítja meg Magyarországot egy amerikai grill?

A grill és barbecue témája egyre forróbb Magyarországon is, hiszen évről évre többen hódolnak a kerti sütés-főzés szenvedélyének. Míg korábban bográcsozással és tárcsalapon sütéssel készültek a legfinomabb ételek, manapság egyre nagyobb teret hódít magának a grillezés és a barbecuezás.
2019. szeptember 21. szombat 10:54 - HírExtra
 Ebből a lendületesen növekvő hobbiból markánsan kiveszi a részét a pellet grilleket forgalmazó hazai cég, az okosgrill.hu lelkes csapata is.

Az Egyesült Államok a bbq őshazája és a technológiai fejlődés zászlóshajója, így kézenfekvő volt, hogy itt fejlesztik ki a grillsütők következő generációját.

A grillsütő gyártó cégek is tudják, előre lépni csak erősebb, könnyebben használható és kényelmes megoldásokkal lehet, így azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egy olyan grillsütőt alkossanak meg, amely mellett nem kell egész nap vigyázban állni, nem kell a hőmérséklet beállítást nehezen kitapasztalni és megtanulni, illetve a fűtőanyag adagolásra sem kell igazán odafigyelni.

Ennek az elhivatottságnak hála születtek meg a pellet grillsütők, amely új szintre emelte a kerti grillezés élményét.

Mi az a fa pellet?

Természetes faanyagokból (fűrészpor, fa) készülő tömörített granulátum, amely tulajdonságainak köszönhetően tökéletes fűtőanyag. Ez a tüzelőanyag a pellet grillek üzemanyaga.



Hogy működik egy pellet grillsütő?


A grillsütő működése nagyon egyszerű. A tartályokat fa pellettel töltik fel, majd a kívánt hőmérséklet kell csak beállítani. Akárcsak egy konyhai sütő esetében.

A tartályból egy csiga segítségével a pelletek - a kívánt hőmérsékletnek megfelelően -megérkeznek az égési térbe, ahol elégnek és hőt biztosítanak a grill rácson lévő ételek számára.

A hőtartomány a Pit Boss grillek esetén 80 és 260 Celsius fok között, míg a Louisiana pellet grillek esetén 80-315 Celsius fok között szabályozhatók. Pizza kő segítségével a hőmérséklet tovább növelhető.

A grillek vastag edzett vasból készülnek, amelyek jól tartják a hőt, két hőmérővel szerelik fel őket és a rácsok porcelánnál vannak bevonva, hogy ne ragadjanak rá az ételek. A gumírozott kereknek hála ezek a 60-80 kg-s grillszekerek könnyen mozdíthatók.

Amerikában a legkeresettebb termék lett a legutóbbi apák napja alkalmából.

A kisebb grillsütők rácsai is akkorák, hogy egy malac nyugodtan elfér rajta, hiszen 4000 cm2 rács nem számít kicsiknek, főleg, ha egy klasszikusabb tojás grillel vagy vízteres smokerrel hasonlítjuk össze.

Mire képes egy pellet grill?

A tűztér feletti lemez állítható, így akár közvetlenül a lángok segítségével is készíthetünk ételeket, illetve elzárva a tűzlemezt indirekt hő segítségével készülhetnek a finomságok.

A 80-120 Celsius fok közötti barbecue tartomány ugyanúgy egy érintéssel beállítható, ahogy a magasabb hőmérséklet is, sőt akár 260 fok is.

A grill segítségével 8 különböző technikát tudunk alkalmazni. A grill és bbq mellett, füstölhetünk, párolhatunk, süthetünk, pörkölhetünk, nyársolhatunk, aszalhatunk. Elég változatos ugye?

A legnépszerűbb ételek


Az USA-ban szinte államonként változik a legtöbbet használt alapanyag, ami itthon kevésbé jellemző. Nálunk sokkal inkább hódít bbq területén a sertéstarja és az oldalas, illetve a marhaszegy. Persze emellett a csirke, burger és a kolbászok is rendszeresen a rácsra kerülnek. Az okosgrill csapata épp ezért folyamatosan tölt fel grill recepteket az adatbázisukba. Nem is gondolnánk, de egyre népszerűbbek a grill desszertek, mint a meggyes piskóta vagy barackos lepény is.

A fűszerek is USA-ból jönnek


Mivel a barbecuezás az egyik leginkább „amerikaibb” dolog, ezért a grillsütők és a grill kiegészítők mellett az okosgrill csapata egy újabb téren szeretné kiszolgálni a magyarországi grill és bbq fanokat. Épp ezért most már fűszereket és szószokat is biztosítanak vásárlóik számára. Ezek a fűszerek kipróbált, tesztelt, díjnyertes és természetes keverékek, tehát valóban passzolnak a grillsütők és kiegészítők minőségéhez.

Magyarországon egyre inkább terjed a kerti sütés, ételkészítés és nem csak a tavasztól őszig tartó időszakban, hanem egész éven. Az Egyesült Államokból hozott pellet grillsütők pedig segítenek abban, hogy minél kényelmesebben hódolhassunk ennek a fantasztikus hobbinak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását