2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új reaktort épít Szlovénia

Egy új reaktor építését tervezi Szlovénia a közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőműben Krskoban - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap hétfőn.
2019. augusztus 27. kedd 08:44 - HírExtra
  

Bár erre vonatkozó terveket még nem fogadott el a kormány, Marjan Sarec szlovén kormányfő a hét végén úgy nyilatkozott: támogatja az új reaktor megépítését.

"Erőfeszítéseket kell tennünk az új blokk megépítésére, mert egyre több elektromos energiára lesz szükségünk ahhoz, hogy gazdaságilag fejlődő ország lehessünk" - mondta.

A lap arról is ír, hogy az új reaktor megépítése 5 milliárd euróba kerülne.

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és az ország energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja. 1982-ben helyezték üzembe, és 2016-ban húsz évvel, 2043-ig meghosszabbították működésének időtartamát.

Június elején Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere Szlovéniában tárgyalt, ahol azt mondta: a nagyobb biztonság, a jobb technológia és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése szempontjából Szlovénia számára kulcsfontosságú ok, hogy amerikai kivitelezőt válasszon a második blokk megépítéséhez.

"Az amerikai technológia a legjobb, a Westhinghouse építi a legjobb reaktorokat a világon" - húzta alá Perry.

Azok a szlovén energetikai szakemberek, akik támogatják az új reaktor megépítését, úgy vélik: az erről szóló döntést legalább tíz évvel azelőtt meg kell hozni, hogy a régi reaktort leállítják. Míg mások, akik a megújuló energiaforrásokból előállított energia mellett érvelnek, Németországot hozzák fel példaként, amelynek kormánya úgy döntött: 2023-ig bezárja az össze atomerőművét.

A Delo című szlovén napilap úgy tudja: a készülő nemzeti energiahatékonyságról szóló tervben a nukleáris és a megújuló erőforrásokból előállított energia vegyes felhasználása szerepel, mint Szlovénia számára lekedvezőbb változat az ország energetikai jövője szempontjából. A második blokk megépítésébe stratégiai partnert is bevonna a kormány, valamelyik szomszédos országból, és már jól kipróbált, biztonságos technológiát alkalmazna - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását