2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Romló világgazdasági kilátások

Romlott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexe a harmadik negyedévre vonatkozóan a hétfőn az MTI-hez eljuttatott World Economic Survey (WES) felmérés eredménye alapján.
2019. augusztus 12. hétfő 08:44 - HírExtra

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) világgazdasági hangulatindexe és annak mindkét összetevője, az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is romlott a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az ifo 116 ország 1173 gazdasági szakértője bevonásával készítette el legfrissebb WES felmérését.

A felmérés alapján a világgazdasági hangulatindex mínusz 10,1 pontra csökkent a harmadik negyedévre vonatkozóan az előző negyedévi mínusz 2,4 pontról.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 5,4 pontra csökkent plusz 1,4 pontról. A kilátások megítélésének mutatószáma pedig mínusz 14,7 pontra csökkent mínusz 6,1 pontról.

Regionális bontásban az összesített hangulatindex minden földrajzi régióban romlott. A fejlett országokban, valamint az ázsiai fejlett és fejlődő térségekben mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése romlott. Ezzel szemben Latin-Amerikában, a szovjet utódállamokban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában csak az aktuális helyzet megítélése romlott, a kilátások indexe javult.

Az ifo szakértői a felmérés alapján a világgazdasági aktivitás jelentős romlására számítanak. A felmérésbe bevont szakértők visszaesést várnak mind a lakossági fogyasztásban, mind a vállalati beruházásokban, valamint a rövid és hosszú lejáratú kamatok csökkenésére számítanak.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását