2020. október 24. - Salamon
Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint rendkívül csekély az esélye annak, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból, de ha ez elkerülhetetlenné válik, kormánya tagjainak - ha ő lesz a következő brit miniszterelnök - ebbe is bele kellene törődniük.
2019. június 28. péntek 07:24 - HírExtra
  

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

A párt új vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként. A közvélemény-kutató cégek és a fogadóirodák egyaránt Johnsont tartják a vezetőválasztási verseny favoritjának.

A Conservative Home nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló igen befolyásos online politikai fórumnak adott, csütörtökön ismertetett interjúban Boris Johnson kijelentette: jelentős károkat okozott a Konzervatív Pártnak és a politikába vetett bizalomnak, hogy Theresa May kétszer is kezdeményezte a Brexit elhalasztását.

Hozzátette: a két elmulasztott Brexit-határidő okozta a Brexit Párt, illetve a Liberális Demokraták "pöfeteggomba-szerű felduzzadását".

A májusi brit európai parlamenti választásokat Nigel Farage alig másfél hónappal korábban indult radikálisan EU-ellenes Brexit Pártja nyerte, és a második helyre kerültek a Brexitet határozottan elvető, a brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták.

Boris Johnson a Conservative Home-nak adott csütörtöki interjúban úgy fogalmazott, hogy "nagyon-nagyon-nagyon csekély" esélyét látja a megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitnek, de miniszterelnöksége esetén kormánya tagjainak "meg kellene békülniük" e lehetőséggel is.

Johnson nem fejtette ki, hogy miképp kívánja elfogadtatni a parlamenttel a Brexit feltételrendszeréről Theresa May kormánya és az Európai Unió által novemberben elért megállapodást - amelyet a londoni alsóház eddig háromszor visszautasított -, illetve miként kívánna új egyezményről megállapodásra jutni az EU-val.

Boris Johnson már vezetőválasztási kampányát elindító beszédében kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Későbbi nyilatkozataiban mindazonáltal árnyalta álláspontját, kijelentve: az ő célja sem a rendezetlen kilépés, de a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása "életfontosságú eleme" az EU-val folytatandó tárgyalásoknak egy olyan megállapodásról, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Unió azonban folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy nem lehetséges a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodás újratárgyalása.

Johnson versenytársa, Jeremy Hunt a vezetőválasztási kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására az október 31-i határnapig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A japán külügyminiszter mindazonáltal éppen csütörtökön figyelmeztette Londont arra, hogy kérdésessé válhat a Nagy-Britanniában tevékenykedő japán vállalatok további jelenléte a brit gazdaságban, ha a brit EU-tagság rendezetlen módon, megállapodás nélkül szűnik meg.

Kono Taro a BBC rádió csütörtöki hírmagazinjában felfedte: Boris Johnsontól és Jeremy Hunttól egyaránt személyesen és nyomatékosan kérte a megállapodás nélküli Brexit elkerülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását