2024. március 19. - József, Bánk
Az elmúlt években megállt a túlsúlyos és az elhízott gyermekek arányának növekedése, és számos jel mutat arra, hogy pozitív fordulat következhet be a mostani fiatalok életmódjában. A sikerhez azonban újszerű kommunikációs eszközök mellett a szakemberek összefogása is szükséges.
2019. február 3. vasárnap 09:04 - HírExtra
 
Bár a legfrissebb adatok szerint jelenleg a 11-18 év közötti fiatalok közül még minden negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, fordulat látszik a következő generáció életmódjában. Megállt ugyanis a súlyproblémával küzdők számának évtizedek óta tartó emelkedése – hangzott el tegnap egy közel kétszáz fős szakmai konferencián, ahol a magyar gyermekek és fiatalok életmódját vitatták meg a TÉT Platform szervezésében.

A rendezvényen jelen volt és felszólalt dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is, aki kiemelte, hogy a kormányzati intézkedések – mint például a népegészségügyi termékadó bevezetése, a mindennapos testnevelés beépítése a tanrendbe, a közétkeztetés jogszabályi megreformálása, a teljes körű iskolai egészségfejlesztés erősítése, vagy az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele – mellett a szakemberek összefogásának is köszönhető a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémájának is tekinthető elhízás romló tendenciájának megállítása a fiatalok körében.

A 2010. és 2016. évi felmérések adatai bizakodásra adnak okot, de további cselekvésre ösztönzik a kormányzati szerveket és az egészségügyben dolgozókat is – mondta az államtitkár asszony, aki erre már példát is tudott mutatni: a „Három generációval az egészségért” programtól egyrészt azt várják, a daganatos és a szív-érrendszert érintő betegségek esetében hatékonyan csökkentse azok előfordulását, másrészt azt, hogy a rendszeres, örömteli, életvitelszerű testmozgás, valamint az egészséges táplálkozás beépüljön a gyermekek mindennapjaiba. Kiemelt szerepet kap a gyermekek körében a dohányzás megelőzése, visszaszorítása is.

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint is vannak biztató jelek a fiatalok egészség-magatartásában: „Reprezentatív kutatásunk szerint kifejezetten szeretik a mindennapos testnevelés órákat, és az egészséges életmód legfontosabb tényezőjeként tekintenek a rendszeres fizikai aktivitásra. Ugyanakkor bár tájékozottnak tartják magukat a táplálkozás terén, tudásuk néha még felületes, és az elterjedt tévhiteket a felnőtteknél nagyobb arányban gondolják igaznak.” A szakember szerint mindezen azonban könnyen lehetne segíteni: „Bár a magyar gyermekek és fiatalok táplálkozásában felfedezhetők a felnőttekre jellemző – sokszor hibás – szokások, kifejezetten érdeklődnek az egészséges életmód iránt, és megfelelő oktatással, a szükséges információk biztosításával megalapozható az egészségesebb felnőttkoruk.”

Feltérképezték a fiatalok életmódját: a konferencián bejelentették, hogy elkészült a magyar gyermekek és fiatalok táplálkozását, fizikai aktivitását és lelki egészségét bemutató kiadvány. A hiánypótló szakkönyv több mint hetven neves szerző írását tartalmazza, és átfogó képet nyújt a 0–18 éves generáció életmódjáról. A tanulmánykötet összeállításával a TÉT Platform a következő években elindítandó népegészségügyi programokat szeretné segíteni, hogy azok még hatékonyabbak lehessenek. Az egyedülálló összefogásban készített, a szakemberek számára ingyenesen elérhető kiadvány az adatok, elemzések bemutatása mellett többek között foglalkozik a Z és az alfa-generáció kommunikációjának sajátosságaival, az oktatás digitalizációjának fontosságával, és végül sorra veszi az egészséges életmód terén már bevált, eredményes jó gyakorlatokat is.
 
Forrás: TÉT Platform
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását