2019. június 20. - Rafael
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) formálódó feltételrendszere olyan radikálisan különbözik a népszavazás idején elhangzott ígéretektől, hogy a brit kormány a demokráciából űzne csúfot, ha nem írna ki újabb referendumot - mondta szombaton Jo Johnson volt brit közlekedési államtitkár, Boris Johnson egykori külügyminiszter öccse.
2018. november 12. hétfő 08:06 - HírExtra
  
Jo Johnson, aki bátyjával ellentétben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett kampányolt a két évvel ezelőtti népszavazáson, péntek este jelentette be távozását a kormányból. Komoly feltűnést keltő, váratlan lépését is azzal indokolta, hogy a brit kormány által a Brexit feltételrendszerére kidolgozott javaslatoknak "semmi közük" az EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - referendum kampányában tett, illetve az azóta elhangzott ígéretekhez.

Jo Johnson a 2016-os népszavazáson a további EU-tagságra voksolt, bátyja, Boris Johnson ugyanakkor a népszavazás keményvonalas Brexit-párti kampánytáborának frontembere volt, és külügyminiszterként is ezt az irányvonalat képviselte.

Boris Johnson azért is távozott a nyáron a külügyi tárca éléről, mert megítélése szerint a brit kormány Brexit-stratégiája Nagy-Britanniát az Európai Unió "vazallusává", sőt "gyarmatává" tenné.
Jo Johnson ugyanakkor a BBC rádiónak adott szombati nyilatkozatában - bátyját név szerint nem említve - kijelentette: az EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás kampányában olyan ígéretek hangzottak el, amelyekről bebizonyosodott, hogy teljesíthetetlenek. "Olyan Brexitet ígértek nekünk, amely lehetővé teszi, hogy világszerte mindenkivel kereskedelmi megállapodásokat köthessünk, de azzal a megállapodással, amellyel (Theresa May) miniszterelnök készül előállni, ettől messze leszünk" - fogalmazott a volt államtitkár.

Jo Johnson szerint a kialakulóban lévő feltételrendszerrel az a kampányígéret sem teljesülhet, hogy a brit gazdaság "alacsony adóterhelésű szingapúri tigrissé" válhat Európa szomszédságában.
Hozzátette: ezek az ígéretek a fantázia birodalmába tartoztak, és ez be is bizonyosodott róluk.

Mindez olyan mértékben különbözik mindattól, amiről a népszavazás idején szó volt, hogy a demokrácia megcsúfolása lenne, ha a kormány nem kérdezné meg a választókat arról, hogy "ebben az elképesztően reménytelenné vált" alaphelyzetben is ki akarnak-e még lépni egyáltalán az EU-ból - mondta Jo Johnson a szombati BBC-műsorban.

Nem részletezte, hogy a 2016-os népszavazás kampányígéretei közül melyek azok, amelyeket hamisnak tart. A bátyja vezette kampány központi - és legsúlyosabban bírált - eleme ugyanakkor az az állítás volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (csaknem 130 milliárd forintjába) kerül, és ezt inkább a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) kellene költeni.

Ez az állítás azonnal heves támadások kereszttüzébe került, és még a Brexit-tábor más prominens képviselői közül is többen elhatárolódtak tőle, a brit statisztikai hivatal pedig azzal vádolta Boris Johnsont, hogy hivatalos statisztikai adatokkal élt vissza.

Jogi szakértők minapi közös felhívásukban - amelyet másfél ezren írtak alá - hasonló okokra hivatkozva megkérdőjelezték az EU-tagságról tartott 2016-os népszavazás érvényességét.
A brit kormány azonban rendre mereven elutasítja az újabb népszavazás kiírásának lehetőségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását