2023. június 4. - Bulcsú

Bezáratták az öngyilkosok központját

A hatóságok bezáratták a Svájc zürichi kantonjában fekvő Sta:fa településen működő, öngyilkosjelölteket segítő Dignitas központot, miután a szervezet székháza előtti járdán sorakozó koporsók látványa ellen több helybéli tiltakozott.
2007. szeptember 27. csütörtök 20:44 - Hírextra

A Dignitas nevű szervezet az elmúlt napokban több személynek is segítséget nyújtott méreggel végrehajtott öngyilkosságához, annak ellenére, hogy a hatóságok már a múlt héten megtiltották számára ezt a tevékenységet. A Dignitas megfellebbezte az akkori döntést.

Svájcban a büntető törvénykönyv egyik cikkének alapján, amely bizonyos feltételek esetén engedélyezi a halálba segítést, két társadalmi szervezet - az Exit és a Dignitas - is folytat ilyen tevékenységet.

2005-ben 354 személy nyelte le az e társaságok képviselői által - orvosi felírás alapján - rendelkezésükre bocsátott halálos méregadagot, közülük 138 a Dignitas (Méltóság) segítségével szabadult meg szenvedéseitől és az élettől.

2006-ban a Dignitas, amely nem svájci lakosok számára is kész segítséget nyújtani az öngyilkossághoz, 195 esetben tette ezt.

A múlt héten többek között a rákbetegségben szenvedő 67 éves Maia Simon francia színésznő választotta a halálnak ezt a módját a Dignitas révén. A színésznő halála előtt levelet írt Nicolas Sarkozy francia elnöknek, és ebben az eutanázia - a "kegyes halál" vagy halálba segítés - törvényesítését kérte tőle.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását