2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mélyponton a gazdasági hangulat

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, hatéves mélypontra csökkent a gazdasági hangulat az euróövezetben és Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése szerint.
2018. október 16. kedd 12:18 - HírExtra
 

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe októberben mínusz 19,4 pontra, hat éve, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 7,2 pontról. A piac kisebb mértékű csökkenést, mínusz 9,2 pontot várt októberre.

A ZEW felmérésébe bevont gazdasági elemzők 58,6 százaléka nem számít a gazdasági aktivitás változására az elkövetkező hat hónap során, 30,4 százalékuk viszont romlást, 11 százalékuk pedig javulást vár.

Az aktuális kondíciókról alkotott megítélést számszerűsítő mutató kissé javult, 0,3 ponttal 32,0 pontra emelkedett.

A német gazdasági hangulatindex az előző havihoz képest 14,1 ponttal mínusz 24,7 pontra esett októberben. A piac mínusz 12 pontot várt októberre. Az októberben elért érték megegyezik a júliusival, ami 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb volt.

A mutató csökkenése a ZEW elemzői szerint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elmérgesedésére és a "kemény" Brexit növekvő valószínűségére vezethető vissza. Hozzájárult ugyanakkor a kormánykoalíció ingataggá vált politikai ereje is. Az index 14,1 pontos havi csökkenése a legnagyobb a brit Brexit-szavazás, 2016 júliusa óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását