2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Erős marad Európa

A gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben várhatóan erős marad az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt, a mutatók ebben az évben 2,1 százalékkal, jövőre 2 százalékkal javulnak - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.
2018. július 13. péntek 09:08 - HírExtra
 

A jelentés bemutatásakor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, hogy öt egymást követő negyedévi erőteljes növekedés után azonban 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, és az EU-ban és az euróövezetben egyaránt várhatóan 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz a tavasszal előre jelzettnél.

Az idei év második felében a növekedés dinamikája várhatóan némileg erősödni fog, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

Hangsúlyozta, hogy a növekedés globálisan továbbra is stabil, de mértéke országonként és régiónként egyre különbözőbb.

Mint elmondta, az olajárak tavasz óta történt emelkedése következtében az infláció a jelenlegi előrejelzések alapján idén átlagosan 1,9 százalékos lesz az EU-ban és 1,7 százalék az euróövezetben. Ez mindkét területen 0,2 százalékpontos emelkedést jelent tavasz óta. A 2019-re vonatkozó előrejelzés az euróövezet esetében 0,1 százalékponttal, 1,7 százalékra emelkedett, de változatlanul 1,8 százalék maradt az EU esetében.

Kiemelte: noha a közelmúltbeli erős gazdasági teljesítmény ellenállónak bizonyult, az előrejelzés jelentős lefelé mutató kockázatoktól függ, amelyek tavasz óta növekedtek. Hozzátette ugyanakkor, az előrejelzés nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával. Ha mégis növekednek a feszültségek, az negatívan befolyásolná a kereskedelmet és a beruházásokat, és minden érintett országban csökkentené a jólétet. Az egyéb kockázatok közé tartozik az esetleges pénzügyi piaci volatilitás, amely többek között geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódik - közölte az uniós biztos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását