2023. június 6. - Norbert, Cintia

A románok tesznek a korrupció ellen

A szociálliberális bukaresti kormánykoalíció vezető politikusai a korrupcióellenes főügyész lemondását sürgetik, a jobbközép ellenzék és a kormány székháza előtt összegyűlt több száz tüntető az alkotmánybíróságot bírálja miután szerdán a taláros testület úgy döntött: az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes (DNA) főügyész felmentéséről szóló elnöki rendeletet.
2018. május 31. csütörtök 09:53 - HírExtra
 

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján. Tudorel Toader igazságügyi miniszter februárban kezdeményezte Laura Codruta Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t. Klaus Iohannis államfő megalapozatlannak nevezte az előterjesztést, és megtagadta a főügyész elmozdítását.

Az alkotmánybíróság megállapította: Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor felülbírálta az igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A DNA-t és annak vezetőjét rendszeresen visszaélésekkel vádoló kormánypárti politikusok üdvözölték a döntést.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke szerint a döntés megerősítette: Románia parlamentáris demokrácia és nem elnöki vagy félelnöki köztársaság, ahogy azt - az államfő közvetlen megválasztására hivatkozva - sokan beállítják. A szenátusi elnök hozzátette: Kövesinek már rég le kellett volna mondania.

Florin Iordache volt szociáldemokrata igazságügyi miniszter, akinek az elhíresült Btk-módosító rendelete ellen több százezer korrupcióellenes tüntető vonult tavaly utcára Romániában, a "Codruta, go home" fordulattal, leplezetlen elégtétellel szólította fel távozásra a - politikusok százait börtönbe juttató - korrupcióellenes ügyészség vezetőjét.

Serban Nicolae, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője szerint most már "komolyan fontolóra kell venni" az államfő felfüggesztését, ha Iohannis nem hajtja végre az alkotmánybíróság döntését.

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke úgy értékelte: a "többi intézményhez hasonlóan politikai befolyás alá került alkotmánybíróság" a PSD-ALDE kormánykoalíció ügyvédjévé vált.

Traian Basescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja elnöke szerint az alkotmánybíróság csaknem másfél évtizedre vetette vissza Romániát. Cristian Diaconescu volt külügyminiszer azt mondta: ha egy ilyen a döntés 2004-ben született volna, Romániát nem vették volna fel az Európai Unióba.

Szerda este több száz tüntető is kifejezte nemtetszését Bukarestben és más romániai nagyvárosokban az alkotmánybíróság döntésével szemben. A tüntetők a korrupcióellenes demonstrációk hagyományos helyszínén, a bukaresti kormánypalota előtt gyülekeztek, a magasba emelt feliratokkal és skandálásaikkal kifejezve meggyőződésüket, hogy az alkotmánybíróság "az ország szégyenévé", a "PSD szolgájává" vált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását