2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fegyverszünet a Hamász és Izrael között

Fegyverszünetet kötött egyiptomi közvetítéssel Izrael és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász - jelentette a helyi média szerdán.
2018. május 30. szerda 16:10 - HírExtra
 

A Háárec című újság honlapja szerint a Hamász egyetértett a tűzszünettel, az izraeli hadsereg pedig tiszteletben tartja a megállapodást mindaddig, amíg nem lőnek az övezetből. Az izraeli indoklás szerint azért fogadják el az egyezményt, mert nem kívánják kínos helyzetbe hozni Egyiptomot, mert szeretnék megőrizni Kairó közvetítő szerepét.

Amennyiben viszont kiújulnak a gázai támadások, akkor Izrael hevesebben fog válaszolni - közölték meg nem nevezett jeruzsálemi illetékesek a lappal. Korábban több izraeli miniszter is úgy nyilatkozott, hogy nem született tűzszüneti megállapodás.

Az övezet szomszédságában lévő településeken a gyerekek negyede nem ment iskolába szerdán, noha a hadsereg polgári védelmi parancsnoksága közölte, hogy az oktatás zavartalan.

Kedd reggel óta mintegy száz aknagránátot és rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezek túlnyomó többségét elfogta és megsemmisítette a Vaskupola nevű rakétaelhárító védelmi rendszer.

Izrael csaknem harminc légicsapást mért a gázai fegyveres szervezetek infrastruktúrájára, de ezeket a 10-es tévé híradása szerint előzőleg kiüríthették a támadásoktól tartva, és ezért nem érkeztek jelentések palesztin áldozatokról.

Kedden történt az eddigi legsúlyosabb, a Gázai övezetből Izrael ellen irányuló fegyveres támadás, miután a 2014-es Erős szikla hadművelet óta eltelt négy évben összesen mintegy hatvan rakétát és aknagránátot lőttek Izraelre az övezetből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását