2020. december 5. - Vilma
A vártnál nagyobb mértékben lassult és több mint egyéves mélypontra süllyedt az ipari termelői árak növekedésének üteme az euróövezetben januárban.
2018. március 3. szombat 08:18 - HírExtra
 
Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölte, hogy az euróövezetben éves összevetésben 1,5 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 1,6 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 2,2 százalékos növekedés után.

Ennél alacsonyabb értéket utoljára 2016 novemberében mértek, akkor 0,1 százalékot. Az azóta eltelt több mint egy év alatt még egy hónapban, 2016 decemberében állt 2 százalék alatt a termelői árak éves szintű emelkedésének üteme, akkor 1,6 százalékos értékkel.

Havi összevetésben, az elemzői várakozásokkal összhangban, 0,4 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak januárban, az előző hónapban mért 0,1 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,9 százalékra süllyedt az ütem januárban. Decemberben a havi szintű emelkedés 0,1 százalékot, az éves pedig 2,5 százalékot tett ki.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva a termelői árak éves összevetésben 1,9 százalékkal nőttek januárban az euróövezetben, az unióban pedig 2,0 százalékkal. Decemberhez képest 0,5, illetve 0,4 százalékos volt a növekedés.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A monetáris politikát alakító kormányzótanács arra törekszik, hogy az infláció közép távon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását