2019. november 20. - Jolán

Bútort vettünk, kiállítjuk

Jövő évtől láthatja a nagyközönség a Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett hatdarabos art deco szalongarnitúrát, amelyet majd vagy a Ráth György Múzeumban vagy a Nagytétényi Kastélymúzeumban állítanak ki - mondta az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze az M1 aktuális csatornán kedden.
2017. október 31. kedd 14:26 - HírExtra
 
Horányi Éva felidézte, hogy a garnitúrát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében 225 ezer euróért vásárolta meg.

Az 1910-es évek második felében készült hatdarabos dolgozószoba-berendezésen historista és szecessziós vonások is megjelennek, de az egzotikus motívumok miatt inkább az art decóhoz köthetők - mondta a művészettörténész.

A bútorokat Hajts Jakab készítette, ugyanaz az asztalos, aki a festő által saját képeihez tervezett kereteit is kivitelezte - fűzte hozzá.

Horányi Éva különc művészként jellemezte az orientalista stílusban alkotó Tornai Gyulát (1861-1928), aki Marokkóban, Indiában és Japánban is alkotott.

Bútortervezői tevékenységéről kevesen tudtak, és nem is tervezett sokat, a bútorok többsége pedig külföldre került, közgyűjteményben jelenleg egy sincs - tette hozzá a művészettörténész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását