2024. április 25. - Márk

RegiON! zenei konferencia

RegiON! címmel kétnapos nemzetközi zenei konferencia kezdődött pénteken Budapesten; a 25 ország mintegy 130 szakemberének részvételével megrendezett tanácskozás célja a kelet-közép-európai régió, illetve Európa országai közötti zenei, kulturális együttműk
2008. szeptember 26. péntek 14:05 - Hírextra
A Magyar Zenei Exportiroda második alkalommal megrendezett kétnapos tanácskozását megnyitó előadásában Xavier Troussard, az Európai Bizottság Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatósága kulturális egységének vezetője a zenei piacok közötti együttműködés fejlesztése érdekében a kommunikáció javítását sürgette.

Kiemelte, hogy az európai integráció különböző szintjei a kulturális sokszínűség fenntartását és a párbeszéd élénkítését szolgálják.

Az európai kulturális stratégia része a kelet-európai művészek hangsúlyosabb bevonása a nyugati hálózatokba. A kulturális szakembereknek sikerült elfogadtatniuk a brüsszeli politikai és az európai gazdasági szférával, hogy a kultúrára szánt pénz nem luxuskiadás, hanem egyfajta befektetés, hiszen a kultúra gazdagítja az életet, kreativitásra és innovációra késztet - mutatott rá Xavier Troussard.

Az együttműködésre példaként a Roots&Routes programot a francia Kenneth Quiguer és a német Andreas Kern mutatta be a konferencia résztvevőinek. A 2001-ben létrehozott, tíz európai ország mintegy ezer résztvevőjével működtetett közösség, amelynek magyar részről a zenei exportiroda és a Sziget Fesztivál együtt tagja, több lépcsős tehetséggondozást végez.

A zenében, táncban és médiaművészetben kissé jártas fiataloknak szóló projekt egyik célja a tehetségek felfedezése, a másik pedig az eltérő kulturális hátterű lányok-fiúk képzése, akik nyári szemináriumokon, workshopokon készülnek fel közösen létrehozott produkciók előadására, fesztiválfellépésekre.

A péntek délelőtti plenáris ülés után csoportokban folytatódnak a beszélgetések. Egyebek között az iskolán belüli és azon kívüli zenei oktatást, a digitális zenei piac előtt álló kihívásokat vizsgálják, és ötleteket keresnek például arra, milyen módokon lehet működtetni a zenei menedzsmentet digitális közegben.

A RegiON! konferenciára Európa 25 országából mintegy 130 szakmai képviselő fogadta el a meghívást: zenei exportirodák és zenei információs központok vezetői, ügynökségek képviselői, zenei menedzserek, kulturális intézmények, koncerttermek fenntartói és programszervezői, valamint a környező országokból olyan szakmai érdeklődők, akik hasonló szervezeteket és intézeteket akarnak alapítani.

A konferenciával párhuzamosan szervezte meg a Magyar Zenei Exportiroda a RegiON Live! - Central Eastern European Club Showcase Festival koncertsorozatot. Két budapesti klub, a Take5 és a Corvin Tető mellett két partnerváros, Debrecen és Marosvásárhely egy-egy helyszíne, a Klinika Klub, és a Jazz 'n' Blues is teret ad pénteken és szombaton este az élő zenének. Szombaton délután egy közös állásfoglalás elfogadásával zárul a konferencia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását