2024. április 19. - Emma

Fedezze fel a Nemzeti Levéltárat!

Épületfelfedező sétákkal, kiállítás megnyitóval, könyvbemutatóval és kézműves foglalkozásokkal várja a közönséget a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) a Bécsi kapu téri Országos Levéltárában szeptember 17-én, vasárnap.
2017. szeptember 16. szombat 12:04 - HírExtra
 

A csaknem két évig több mint tízezer látogatót vonzó, december 2-ig nyitva tartó Nyomot hagytak - Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállítás kétnyelvű katalógusát Basics Beatrix művészettörténész mutatja be vasárnap délelőtt, majd délben az épületben 1947-ben létrejött könyvkötő műhelymunkáját bemutató tárlatot nyitnak meg - olvasható a levéltár MTI-hez eljutatott közleményében.

A Mentés eredetiben - restaurálás és állományvédelem 70 éve az Országos Levéltárban című kiállítás a műhelyben zajló iratrestaurálási munkálatokat többek között fotókkal és mikroszkópos felvételekkel mutatja be, miközben felhívja a figyelmet a történeti értékű dokumentumokon fellelhető különböző károsodásokra is. A tárlaton látható lesz a Magyarországra nemrég visszatért 350 éves magyar nyelvű protestáns prédikációszöveg és könyörgés kézirata is, a gyermekek kézműves foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek a műhely munkájával.

Az érdeklődők a kiegyezés 150. és a reformáció elindulásának 500. évfordulójához kapcsolódó tematikus sétákon járhatják be az Országos Levéltár raktárait, ahol levéltárosok vezetésével eredeti iratokat tekinthetnek meg. Vasárnap épületfeldező séták is indulnak magyar, német, francia és angol nyelven a levéltár budai vár északi oldalán magasodó, historizáló stílusú és Róth Miksa színes címeres üvegablakaival díszített palotájában, amelyet Pecz Samu építész tervei alapján az 1920-as éveiben építették.

Az Országos Levéltár látogatói emellett az első emeleti kutatóteremben Az osztrák-magyar "közös piac" című kamarakiállítást is megtekinthetik, amely a kiegyezést követő iparosodást és gazdasági modernizációt mutatja be levéltári forrásokon keresztül. Szintén eredeti iratokon keresztül járja körül az 1867-ben született dualista rendszer történetét a Kiegyezés 150! című kamarakiállítás a harmadik emeleten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását