2024. március 29. - Auguszta

Meggátolta a mutyit, ezért nekiment a Fidesz?

Erősen mutyigyanúsnak tűnnek azok a beruházások, amelyek elgáncsolása miatt a helyi fideszesek szokatlan vehemenciával nekimentek a XV. kerületi polgármesternek - írja a HVG.hu.
2017. július 4. kedd 15:14 - HírExtra
 Mindegyik közpénzből finanszírozott munka váratlanul tízmilliós tételekben drágulni kezdett, a pályázó cégek ajánlataiban fura egyezések voltak – tudta meg a hvg.hu. A kerületi vezető ezért feltette a kérdést saját embereinek: miért nem törik magukat azon, hogy lefaragják az árakat. Erre fegyelmi indult ellene, és ma fel is függeszthetik tisztségéből.

Kedd délután összeül a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, hogy fegyelmi eljárást indítsanak saját polgármesterük, Hajdu László ellen. A helyi fideszesek kezdeményezésének az is része, hogy a kerületi vezetőt kispadra ültessék: a vizsgálat idejére teljesen felfüggesztenék tisztségéből. Mióta erről múlt héten az Index beszámolt, kitört a pártpolitikai belháború, ugyanis a helyi civilek, illetve a DK közös jelöltjeként megválasztott polgármestert nagykoalícióban támadták be: a fideszesek tervét egy MSZP-s és egy jobbikos is támogatta.

A jobbikos Bodó Miklós állítólag visszakozott, de utólag nehezen kozmetikázható, hogy az eredeti határozati javaslatban még őt, és az MSZP-s Móricz Esztert tették volna meg a fegyelmi vizsgálóbizottság két tagjának – nyilván egy fideszes elnöklésével, annak jobbjára és baljára.

Miközben zajlott a pártpolitikai adok-kapok, éppen csak az ezt kiváltó ügyről esett kevés szó. Erről legfeljebb annyit lehetett tudni, hogy a fideszesek azért támadták be ilyen szokatlanul nyíltan a polgármestert, mert nem hajtotta végre a képviselő-testület két korábban elfogadott határozatát. Csakhogy a hvg.hu birtokába került információk alapján Hajdu nem véletlenül próbálta az utolsó pillanatban – aláírásának megtagadásával – megállítani az önkormányzati beruházásokat. A XV. kerületi ügy ugyanis a klasszikus tanmeséje annak, milyen lazán kezelik ma a közpénzt, és az hogyan folyik, vagy inkább ömlik ki a rendszerből – méghozzá a választott tisztviselők tudtával.

A polgármester ugyanis nagyjából egy hónappal ezelőtt kiszúrta, hogy mutyigyanús három kerületi intézménynek az összesen több százmillióba kerülő felújítása. Ráadásul mindenáron el akarták hitetni vele, hogy ezek mindegyike, egységesen 40 százalékkal többe kerül az eredetileg kalkulált költségvetésnél.

A sztori központjában az önkormányzat viccesen régi időket idéző rövidítéssel csak GMK-ként emlegetett szerve, a Gazdasági Működtetési Központ áll. Ez a kerület legfőbb működtetési-pénzügyi-számviteli szervezete, amelynek élére múlt évben információink szerint fideszes akaratból új vezető, Aradi Gizella került. Ennek a fideszes szándéknak az érvényesülése a XV. kerületben nincs kódolva, híresen billegő kerületről van szó, ugyanis hiába adja a legtöbb képviselőt a kormánypárt, nincs többségük. Így folyton szükségük van valakire a másik oldalon található helyi civilek-DK-liberálisok, Jobbik, LMP illetve MSZP képviselői közül. Az sem mellékes, hogy az itteni fideszes országgyűlési képviselő, egyben expolgármester László Tamásnak még mindig jelentős befolyása van.

A forrásaink által a "Fidesz embereként” emlegetett Aradi Gizellát mindenesetre sikerült a központ főigazgatójává tenni, így neki kellett levezényelnie 3 nagy önkormányzati beruházás tendereztetését. A Nádastó park Bölcsőde, a Micimackó Óvoda, valamint a Páskom Tagóvoda külső-, belső megújulására összesen több mint 245 millió forintot szántak, ez már szép summa ahhoz, hogy kellő izgalmat keltsen a helyi vállalkozások körében.


Úgy tudjuk, az önkormányzat vezetése sokáig abban a tudatban volt, hogy minden a februárban elfogadott képviselő-testületi határozatnak megfelelően, rendben megy, zajlanak a közbeszerzések, a gyerekek szép, felújított épületekbe térhetnek vissza az év végére. Aztán májusban elindult egy belső levelezgetés a polgármesteri hivatal, illetve a GMK között, miután gyanúsan drágulni és módosulni kezdett a közpénzből finanszírozott projekt. Hajduék végül összehívtak egy tanácskozást, egy névtelenséget kérő, önkormányzati képviselőhöz közeli forrásunk szerint itt borult ki végleg a bili. Úgy tudjuk, hogy ezen az egyeztetésen a következők derültek ki:

A GMK, amely az önkormányzat szerve és csak végrehajtásra (lenne) jogosult, menet közben egyszerűen eltért a képviselő-testület döntésétől, mind műszakilag, mind formailag módosított a pályáztatás során az eredeti elképzeléseken.

Eredetileg nyílt közbeszerzés volt, de ezt megváltoztatták meghívásos pályázatra, vagyis nem jelentkezhetett bárki, megmondták, melyik cégek indulhatnak.

A megbízott közbeszerzési szakértő, Barkóczi Péter feltűnően egy hullámhosszon volt a Fidesz–KDNP által jelölt alpolgármesterrel, Pintér Gáborral és a GMK vezetőjével. Így például a verseny érvényesülésének elvével szemben a mellett érvelt: a nyílt pályázatra túl sokan, pár nap alatt 23-an jelentkeztek az egyik tenderen, ezért sokkal jobb, hogy inkább maguk meghívtak 7 kiválasztottat. „Elég érdekes” lenne ilyen sok céggel levezényelni egy 100 milliós közbeszerzést, jobb, ha kevés a jelentkező – így érvelt a polgármesternek.

A slusszpoén azonban a drágulás mértéke volt: információink szerint mindhárom felújításnál az előzetes kalkulációk szerinti összeghez hirtelen 40 százalékos többletköltséget kértek. A legnagyobb falat, a 142 millió forintba kerülő Páskom Tagóvoda felújítására például közel 42 millió forint volt csak az előre betervezett pluszkiadás.

Információink szerint Hajdu László ezen az ülésen szó szerint kimondta a GKM főigazgatójának, a fideszes alpolgármesternek és a közbeszerzési szakértőnek: az az érzése, hogy „nem az önkormányzat, hanem az általuk meghívott kivitelezők érdekeit képviselik”.

Úgy fogalmazott, hogy nem érti, miért nem hall egy szót sem arról, hogyan lehetne csökkenteni az árakon, spórolni az önkormányzat pénzével. E helyett mindenki a kontroll nélkül bemondott, tízmilliós pluszköltés indokoltságát hangoztatja neki – rótta fel.

„Kézzel-lábbal magyarázták”, miért kell többet fizetni

„Mikor magyarázatot kértem a GMK vezetőjétől, hogy miért nem az eredetileg elhatározott módon írták ki a pályázatokat, kézzel-lábbal magyarázta a többletpénz indokoltságát, a többiek pedig feltűnően egyetértettek vele, még a közbeszerzési szakértő is” – erősítette meg Hajdu László a júniusi munkamegbeszélésre vonatkozó információinkat. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy ilyen nagyságrendű drágulást finanszírozzanak az önkormányzat pénzéből, ráadásul a mutyigyanúsan módosított tenderek alapján.

„Korábban is volt olyan, hogy a végösszeg pár százalékban eltért az előirányzott bekerüléstől, de 40 százalékos drágulás, pláne mindhárom munkánál több mint furcsa. És ezt többek közt a minimálbér-emelkedéssel és csokkal indokolták, pedig ezeknek a hatása már akkor kalkulálható volt, amikor februárban több céggel is beáraztattuk előre a munkákat. Ezek szerint valamennyien tévedtek?” – tette fel a kérdést.

Úgy tudjuk, hogy nemcsak a pluszpénz nagyságrendje volt különös, de felmerült a kartellgyanú is. A meghívott cégek által beadott kalkulációk ugyanis helyenként furcsa egyezéseket mutattak, például egyes tételek úgy jöttek ki, mintha egyik a másik ajánlatát szorozta volna fel – amiből következik, hogy előbbi lesz a befutó. Máshol pontosan ugyanazok a tételek különféle árakon jelentek meg, de az is előfordult, hogy a meghívott cégek egymás hibáit ismételték, mintha összedolgoztak volna.

Hajdu László megerősítette, hogy valóban felmerült az összejátszás gyanúja, már csak ezért sem akarta elfogadni a helyzetet. Szerinte két választása volt: vagy lenyeli a szokatlan túlárazást és gyanús körülményeket, vagy nem írja alá, megakadályozva ezzel a kivitelezések megkezdését. Utóbbi esetben viszont biztosan csúszni fog az intézmények felújítása, mégis ezt választotta – ezért indult ellene a fegyelmihez vezető egész pályás letámadás.

A Hajdu felfüggesztését kezdeményező Agárdi János, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője, aki szerint a kerületi ellenzék saját érdekében arra játszik, hogy a beruházások kivitelezőivel ne kössék meg időben a szerződéseket, így az intézmények ne készüljenek el idén – vagyis a közelgő választások miatt tudatosan gáncsolják a projekteket.

„A testület úgy határozott, hogy ezt a pénzt az intézmények felújítására, átépítésére kell felhasználni. A döntés kötelezi a polgármestert, mégsem teljesítette, ráadásul ennek okára magyarázatot sem adott” – mondta a hvg.hu-nak a polgármester felfüggesztésére vonatkozó javaslat fideszes benyújtója, Agárdi János, aki meg is nevezte, szerinte ki áll a háttérben. „Hajdut a polgármesteri hivatalt vezető jegyző, Lamperth Mónika befolyásolhatja” – állította.

A korábban MSZP-s Lamperth a kerület jegyzőjeként nem politizálhat, jegyzőként viszont az önkormányzat működésének törvényességéért ő felel. A gyanús pályázatok miatt nyíltan a Gazdasági Versenyhivatalhoz, illetve a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult. Agárdi azonban ezt is Lamperth Mónika politikai elkötelezettségére vezeti vissza, szerinte előbb le kellett volna folytatni a fegyelmi eljárást.

Az eredeti ár volt „abnormálisan” kevés

A fideszes Agárdi János azt kérdésünkre elismerte, hogy a polgármester olyan határozatokat nem hajtott végre, amely mindhárom kérdéses felújításnál jelentős önkormányzati többletköltséggel járt volna, de szerinte a pénzügyi bizottság legutóbbi ülésén részletes magyarázatot kaptak a drágulásra. „Akkor lenne abnormális a drágulás, ha az eredeti árak normálisak lettek volna. Csakhogy ezt még a GMK korábbi vezetése adta meg, így a mostani, decembertől irányító vezető már a megfelelő adatok alapján számolt” – válaszolta kérdésünkre, hogy reálisnak tart-e ilyen mértékű drágulást. Hajdu viszont ezt kérdésünkre határozottan cáfolta, szerinte idén készültek a kalkulációk, nem a korábbi vezetés idején.

Agárdi János nem lát kivetnivalót abban sem, hogy a korábban nyíltan zajló közbeszerzési eljárásokat megváltoztatták, és végül meghívásos pályázaton választották ki a győztes kivitelezőket. „Ezzel azért nincs gond, mert kellően sok induló lett a meghívásos tenderen kiválasztva” – magyarázta. A fideszes kerületi politikus azt mondta, nem tud arról, hogy kartellgyanú merült volna fel, vagyis az, hogy előre egyeztethettek egymással az önkormányzati megbízásért versengő cégek. „Ha a polgármester szerint ez van a háttérben, akkor mondja ki, reagáljon” – jegyezte meg.

Agárdi nyilatkozata egyébként teljesen egybevág azzal, ahogy a kerületi Fidesz lapja tálalta az ügyet – illusztrációként többek közt a kerület fideszes országgyűlési képviselőjének, egyben választókerületi elnökének, László Tamásnak a fotójával. A helyi polgároknak szóló Polgári Hírlevélben jól időzítve, július 2-i megjelenéssel informálták a kerületieket a történtekről: hogy Hajdu „fegyverbe szólítja híveit”, mindezt a „volt belügyminiszter Lamperth” sugallatára, a kitört a DK–MSZP-belháborúról. Az óvodák 40 százalékkal dráguló felújítása, a nyílt pályázat meghívásossá módosítása, a fura egyezések a pályázó cégek ajánlatában viszont nincs benne – mindezt elintézték két szóval: „vélt korrupció”.
Forrás: HVG.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását