2024. április 19. - Emma

Renegeteg áru és ember a levegőben

Megugrott a légi áru- és utasforgalom a világban márciusban az előző évihez viszonyítva a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint.
2017. május 6. szombat 12:01 - HírExtra
 
A montreali székhelyű, kétszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a légi áruforgalom 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A IATA szerint hét éve nem volt ekkora mértékű bővülés a szektorban.

A kiugró adat hátterében a hatéves csúcsán lévő globális kereskedelem, illetve a nagy értékű elektronika eszközök alapanyaga (szilícium) iránti nagy kereslet áll, ezt az anyagot ugyanis döntő többségében repülőgépeken fuvarozzák.

A bővülés pozitívan hatott a járatok kihasználtságára is, a mutató 4,1 százalékponttal 47,4 százalékra javult.

A legnagyobb mértékben, 33,5 százalékkal Afrikában lendült fel a forgalom, Európában 18,2, a világ kereskedelmében legnagyobb, 37,5 százalékos szelettel bíró Ázsia-Óceániában 13,6 százalék volt a bővülés.

Jól alakult az utasforgalom is a IATA taglégitársaságainak körében, a cégek értékesített utaskilométerben mérve 6,8 százalékos forgalombővülésről adtak számot. Ázsia-Óceániában 10,7, Dél-Amerikában 7,8, Európában 6 százalékkal teljesített jobban a szektor, a korábban rendre kétszámjegyű bővülést produkáló Közel-Keleten idén márciusban 4,7 százalék volt csak a bővülés mértéke. A IATA ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a térség teljesítményét még nem befolyásolták az amerikai és brit kormányok által bevezetett megszorítások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását