2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Izrael örül a légicsapásnak

A csütörtök hajnali szíriai légicsapás teljes mértékben megfelel Izrael politikájának, amellyel akadályozza a fegyverek eljutását a Hezbollahhoz, a libanoni radikális síita szervezethez - nyilatkozott Jiszráel Kac izraeli hírszerzési miniszter csütörtök reggel a katonai rádiónak.
2017. április 27. csütörtök 09:54 - HírExtra
  
Nem kívánta megerősíteni, hogy Izrael hajtotta végre a légicsapást a Hezbollah fegyverraktára ellen, de többször is hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében történt incidens megfelel az izraeli politikának.

Kac közölte, hogy Jeruzsálem rendszerint lépéseket tesz, amikor hírszerzési információkat kap a Hezbollahnak szánt újabb iráni fegyverek érkezéséről. A rádió értesülései szerint a csütörtöki légicsapás előtt három iráni repülőgép ért földet a damaszkuszi repülőtéren.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Irán az utóbbi napokban két Boeing 747-es óriásgéppel - amelyek egyike az iráni légierő tulajdonában áll - szállításokat végzett Damaszkuszba.
A lap megemlítette, hogy Irán szerdán Dzsavád Turk Abádi személyében új nagykövetet küldött Damaszkuszba, akit a damaszkuszi repülőtéren fogadott számos szíriai vezető, és később találkozott Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel.

A ynet emlékeztetett rá, hogy Abádi korábban, 2011-től 2015-ig, Szudánban volt nagykövet, de akkor távozni kényszerült, mert azzal vádolták, hogy az iráni befolyást próbálja növelni. Nagykövetségének idején főként Szudánból igyekeztek a Gázai övezetbe, Libanonba és Szíriába csempészni az iráni fegyvereket - tette hozzá az izraeli forrás.

Az izraeli hadsereg számos alkalommal hajtott végre légicsapást Szíriában a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokra, de hivatalosan ezt sosem erősítette meg, bár nem is cáfolta.

Legutóbb február 22-én adott hírt az izraeli média arab forrásokra hivatkozva arról, hogy az izraeli légierő légicsapást mért Damaszkusz határánál a Hezbollah katonai konvojára. Három héttel korábban, január 13-án Izrael rakétákkal lőtte a Damaszkusztól nyugatra lévő Mazzeh légitámaszpontot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását