2024. március 19. - József, Bánk

Visszakapják a kastélyukat

Visszakapja barokk kastélyát, földjeit és erdeit a dél-morvaországi Luhacovice fürdővárostól a magyarországi származású arisztokrata Serényi család - írja a Právo című cseh napilap pénteken.
2017. március 24. péntek 10:34 - HírExtra
 
A kárpótlási törvény alapján már meg is kezdődtek a tárgyalásokat a második világháború után államosított vagyon visszaadásáról a Serényi család képviselőivel. Valószínű, hogy az egész kárpótlási ügy lezárása hosszú ideig, talán évekig is eltart - közölte Marie Semelová, Luhacovice polgármestere újságírókkal.

A luhacovicei Serényi-vagyont a család Bécsben élő örökösei, az utolsó tulajdonos Alois Serényi legfiatalabb lánya, Isabella Thienen-Adlerflycht kérte vissza a rendszerváltás utáni kárpótlási törvény alapján.

"Alois Serényi, az utolsó tulajdonos, a második világháború idején német nemzetiségűnek vallotta magát, és felvette a német állampolgárságot. A háború után megpróbálta ugyan visszaszerezni csehszlovák állampolgárságát, de ez különböző okok miatt nem sikerült" - mutatott rá Semelová. A polgármesterasszony elmondta: Alois Serényi lánya 2009-ben újra a cseh hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, ismerjék el apja csehszlovák állampolgárságát. Az ügyben 2016-ban született végleges bírósági döntés, amely alapján Serényi csehszlovák állampolgárságát a hatóságok elismerték, így lehetővé vált az államosított vagyon visszaszolgáltatása.

A grófi Serényi család, amely már korábban letelepedett és birtokokat szerzett Morvaországban, a luhacovicei birtokot a 17. század közepén szerezte meg, és a múltban jelentősen hozzájárult a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez is.

A luhacovicei gyógyfürdő létrejötte részben a magyar nemesi származású Serényi családnak köszönhető. A XVIII. század végén Vince gróf építtette fel az első szálláshelyet és gyógyintézetet. A XIX. század elején Serényi János bővíttette a gyógyfürdőt, családja tagjainak keresztnevével nevezve el az akkor ismert gyógyforrásokat - olvasható a fürdő honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását