2024. április 18. - Andrea, Ilma

Brutális alkoholmérgezés - hatvan halott

Hatvanra emelkedett az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma - közölte szerdán az orosz igazságügyi minisztérium regionális részlege.
2016. december 21. szerda 09:57 - HírExtra
 

További 40 embert kórházban ápolnak, és a hivatalos tájékoztatás szerint eddig csak öt mérgezést szenvedett személyt sikerült megmenteni.

A tömeges mérgezést egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, 93 százalékban szeszalapú kozmetikai szer elfogyasztása okozta, amelybe az illegális gyártás során etilalkohol helyett metilalkoholt és fagyállót kevertek. Az áldozatok többsége az irkutszki novo-lenyinói lakótelepen élt.

Az ügyben indított büntetőeljárás során 11 személyt őrizetbe vettek, és két illegális üzemet - egyet Szentpéterváron és egy másikat Dél-Oszétiában - bezártak a hatóságok.

A történtek miatt Irkutszkban, majd az egész megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki. Ennek keretében betiltották a metilalkoholt tartalmazó és a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. A rendkívüli állapot addig tart, amíg az utolsó elárusítóhely ellenőrzése be nem fejeződik a megye területén.

A szeszesitalok forgalmazását felügyelő hivatal, a Roszalkogolregulirovanyije szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb olcsó vegyszert fogyasztanak. A fogyasztás évente 20 százalékkal nő. A BBC orosz nyelvű szolgálata szakértői becslésre hivatkozva azt állította, hogy az orosz lakosság több mint 10 százaléka fogyaszt rendszeresen nem szeszesitalként forgalmazott alkoholt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását