2024. május 2. - Zsigmond

Biztonságos hegyi turizmus

Az Ukrán-Kárpátokban túrázóknak szóló, a hegyi terep veszélyeire és azok elkerülésére vonatkozó tudnivalókat tartalmazó kiadványt adtak ki Ungváron.
2008. november 27. csütörtök 09:15 - Hírextra
A Biztonságos turizmus az Ukrán-Kárpátokban címmel megjelent prospektus egyebek mellett ismerteti a hegyimentők arra vonatkozó gyakorlati tanácsait, hogy miként kell felkészülni a hegyi túrákra, hogyan kell viselkedni veszélyhelyzetekben, és azok miképpen kerülhetők el. A prospektusban található térképeken fel vannak tüntetve a lavinaveszélyes területek, a hegyimentő szolgálat állomáshelyei és a hozzájuk tartotó körzetek - közölte a lvivi (lembergi) zaxid.net internetes hírportál.

A kiadvány ungvári sajtóbemutatóján Petro Mitro, a Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek főosztálya hegyimentő és kereső alakulatának helyettes vezetője elmondta, hogy az egység munkatársai csak az idén 60 turista mentésében vettek részt, négy személyen azonban már nem tudtak segíteni. A Kárpátokba kirándulókat, túrázni indulókat arra szólította, hogy a helyszínen mindenképpen jelentkezzenek be a mentőszolgálatnál (a regisztráció ingyenes), mert ezzel sok nem kívánt és nem várt, olykor életveszélyes helyzettől kímélhetik meg magukat.

Kárpátalján egyébként 62 hivatásos hegyimentő teljesít szolgálatot, állomáshelyenként 4-5-fős csoportokban. A munkájukat sok, a hegyi terepen jól eligazodó, kiválóan síelő önkéntes segíti. Az ő szerepük különösen akkor értékelődik fel, amikor az időjárási viszonyok miatt nem lehetséges a helikopteres keresés és mentés.

Az idén a kárpátaljai hegyimentő szolgálatnál kétezer csoport, közel 20 ezer fő vétette magát nyilvántartásba, de ez a régiót felkereső turistáknak alig a fele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását