2020. szeptember 20. - Friderika

Obama vizsgálódik - az ostoba Trump nevet

Az USA és Oroszország kapcsolata nem éppen felhőtlen - sebaj, Obama vizsgálódik, Donald Trump pedig nevet. Most éppen egy esetleges orosz hackertámadás kapcsán, ami az elnökválasztás alatt történhetett.
2016. december 10. szombat 08:02 - HírExtra
Barack Obama, amerikai elnök elrendelte az elnökválasztással kapcsolatos valamennyi számítógépes támadás teljes átvizsgálását.

Az a bizonyos küszöb...

Erről az elnök terrorellenes küzdelemmel és belbiztonsággal foglalkozó tanácsadója, Lisa Monaco beszélt egy pénteki sajtóreggelin. A Christian Science Monitor című lap által szervezett sajtóbeszélgetésen Monaco azt fejtegette, hogy a hackertmadásokat illetően "lehetséges, hogy átléptünk bizonyos küszöböt, és meg kell értenünk mi történt, le kell vonnunk a konzekvenciákat, és meg kell osztanunk egymással néhány leckét is, amelyet megtanultunk".

A tanácsadónő azonban arról nem beszélt, hogy vajon a rendelkezésre álló adatok, dokumentumok, elemzések átvizsgálása után nyilvánosságra hozzák-e a vizsgálat eredményeit. Azt viszont leszögezte, hogy a Kongresszus illetékes politikusaival közlik a vuszgálat megállapításait.

 

Az orosz hackerek támadtak volna?

A számítógépes támadásokra vonatkozó vizsgálatokat a kongresszus egyes, elsősorban demokrata párti politikusai már többször sürgették, annál is inkább, mert nyilvánosan is hangoztatott gyanújuk szerint orosz hackerek állhattak az akciók hátterében, ezért, hogy megpróbálják befolyásolni a választási folyamatot. Maga Obama elnök is - bár nem mondta ki nyíltan, de - sejtetni engedte, hogy oroszok törhettek fel amerikai számítógépes rendszereket.

Vodka és hack?

Októberben kormányzati tisztségviselők beszéltek arról, hogy az orosz vezetés által támogatott hackerek törték fel a Demokrata Párt Országos Bizottsága, továbbá a demokraták választási kampánycsapata, Clinton kapánymenedszere vagy munkatársai, valamint más politikai szervezetek számítógépes rendszerét. Moszkva mindvégig cáfolta ezt.


Az Amerikai Egyesült Államok első embere lesz


Korábban még elnökjelöltként Donald Trump elvetette a politikai motivációjú hackertámadásokat és a héten a Time magazinnak adott interjújában megismételte: az orosz politikai vezetés nem vett részt a hackertámadásokban, s szerinte nem is bátorította ezeket. A megválasztott elnök hangsúlyozta: "Nem hiszem, hogy beavatkoztak. Ezt nem megvitatni kell, hanem nevetni rajta. Valahányszor teszek valamit, azt mondják, hogy Oroszország bevatkozott.

Pedig olyan szép a barátság

De miért is ne jöhetnénk ki Oroszországgal? Segíthetnek nekünk az Iszlám Állam elleni harcban, amely mindkettőnknek emberéletekbe és pénzbe kerül. S az oroszok hatékonyak és okosak".
Pénteken az NBC televízió meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy mind a 17 amerikai hírszerző szervezet egyetért abban, hogy Oroszország volt a hackertámadások hátterében, s hogy "Obama elnök aggódik, hogy Oroszország büntetés nélkül megússza" ezt.


 
"Héééé, Mcfly!"

Néhány republikánus politikus, köztük John McCain arizonai szenátor és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor már jelezte, hogy támogatja a vizsgálatot. Nyilatkozott a képviselőház hírszerzéssel foglalkozó bizottságának egyik tagja, Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti politikus is, aki üdvözölte az átfogó vizsgálat megindítását , s hangsúlyozta, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem ad határozott választ, akkor "a közeljövőben még több hasonló akciónak nézhetünk elébe".
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását