2024. április 19. - Emma

A legjobbak közt a magyar szélcsatornás srác

L. Laki Lukács még csak 15 éves, de már a világ legjobb szélcsatorna sportolói között tartják számon. A négy éve versenyszerűen szélcsatornázó fiú az idei varsói világkupán hetedik helyen végzett a rendkívül erős junior mezőnyben.
2016. december 2. péntek 13:11 - HírExtra
A világ egyik legjobb versenyzője, Leonid Volkov az edzője, aki szerint Lukácsnak minden esélye megvan arra, hogy egyszer szélcsatorna világbajnok legyen.

L. Laki Lukács négy éve hobbiból kezdett el szélcsatornázni, ám hamar kiderült, hogy tehetséges, így a hobbiból gyorsan szenvedély lett, ami rangos világversenyek egyre előkelőbb helyezéseit eredményezte számára. A Space Devils Sport Klub színeiben versenyző fiú a világ legrangosabb profi szélcsatorna versenyén, a Wind Games-en tavaly februárban az ötödik helyen végzett, idén az októberi varsói világkupán pedig a hetedik helyezést érte el.

„A célom, hogy világbajnok legyek, amiért mindent megteszek. Évente közel száz órát repülök, sok esetben külföldön, ami iskola és tanulás mellett nem egyszerű.” – mondja a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium kilencedik osztályos tanulója. Az edzésekben egy madridi szélcsatorna, a MadridFly segíti a fiatal versenyzőt, akik néhány hónapja Lukács hivatalos szponzorává váltak.

Érzék és kitartás

A világhírű szélcsatorna sportoló Leonid Volkov az edzője, aki barátnőjével, a koreográfus Yulia Karamannal együtt versenyről-versenyre szemet gyönyörködtető zenés-táncos koreográfiát álmodik Lukácsnak. „Lukács nagyon gyorsan tanul és hasonlóan a többi nagy tehetséghez, nemcsak érzéke van a szélcsatorna sporthoz, de kitartóan is gyakorol. Minden esélye megvan arra, hogy hamarosan világbajnok legyen.” – mondja Leonid Volkov.





Lukács hamarosan szeretné más fiatal tehetségeknek is átadni a tudását, ezért elkezdte az edzői képesítés megszerzésével végződő tanfolyamot. A hivatalos papírtól már csak egyetlen vizsgarepülés választja el, ezt követően ő lesz a világ legfiatalabb szélcsatorna edzője.

A csatornasport népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az elmúlt öt évben, amihez a szélcsatornák számának növekedése is hozzájárult. Míg tíz évvel ezelőtt alig néhány szélcsatorna létezett, addigra ma már 164 csatorna áll a repülés szerelmeseinek szolgálatában, ezek közül 67 Európában található. Mivel egyes helyeken ötödannyiba kerül, mint az ejtőernyőzés, nem csoda, hogy egyre többen rajonganak ezért a különleges sportért.

Egyre többen szelelnek

A profi szélcsatorna sportolók száma is egyre növekszik világszerte, akiknek nem titkolt céljuk, hogy az eddig főleg rétegsportként számon tartott szélcsatornázást szélesebb közönséggel is megismertessék: „Nemcsak azért dolgozom, hogy néhány éven belül én legyek a világ legjobb szélcsatorna sportolója, hanem többedmagammal összefogva az is célunk, hogy a szélcsatorna sport hamarosan olimpiai versenyszám legyen.” – mondja L. Laki Lukács.

A szélcsatornában kézjelekkel kommunikál az edző és a sportoló, aki - ha profiról beszélünk - 260 km/órás szélben is repülhet, míg kezdő szélcsatornázók esetében ez a sebesség 160 km/h körül alakul. Az óriási sebesség igazi adrenalinfröccs annak, aki kipróbálja ezt a sportot, ami azért is különleges, mert a többi extrém sporthoz viszonyítva nagyon biztonságos, hiszen egy izolált térben, kontrollált körülmények között lehet megtapasztalni a repülés különleges érzését.



 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását