2024. március 29. - Auguszta

Az uniótól már megijedtek Matolcsyék

A Pallas Athéné Alapítványok az Európai Központi Bank észrevételeire tekintettel leépítik állampapír-portfoliójukat - közölték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai pénteken az MTI-vel.
2016. október 22. szombat 12:09 - HírExtra
 

Hozzátették, hogy államkötvény-portfolió egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekre csoportosítják át, és ismertették, hogy 2016-ban az államkötvények állománya mintegy 56 milliárd forinttal csökkent. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, továbbra sem tartják jogszabályellenesnek, hogy a jegybanki alapítványok állampapírban tartsák vagyonukat.

A szeptember 30-i állapot szerint 156,89 milliárd forintot tart magyar állampapírban a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok. Mint írták, 70,78 milliárd forintot ingatlanban tartanak, 19,04 milliárd forintot bankbetétbe, 21 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

Mario Draghi, az EKB elnöke egy európai parlamenti képviselőnek október 19-én adott válaszában azt írta, Pallas Athéné Közgondolkodási Program kapcsán figyelemmel kísérik az MNB alapítvány pénzügyi befektetéseit.

Mint írta, a nemzeti központi bankok közvetlen államkötvény-vásárlásának tilalma vonatkozik a központi bankok közvetlen hatósága alatt működő bármely közvetítőre, amelyet a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére használhatnak. Az elnök szerint a központi bankoknak megfelelő biztosítékokat kell adnia arra, hogy az ilyen jogi konstrukciókkal nem csatornázzák át a központi banki forrásokat a kormány részére. Az EKB akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat, ha úgy ítéli meg, egy tagállami központi bank nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit - jegyezte meg Mario Draghi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását