2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Feltörtek egy ukrán katonai sajtóközpontot

Hackerek feltörték csütörtökre virradóra a kijevi hadműveleti parancsnokság sajtóközpontjának Facebook-oldalát, kicserélték a profilfotót, és több, a szeparatizmust támogató, valamint fenyegető tartalmú posztot helyeztek el.
2016. október 6. csütörtök 10:06 - HírExtra
 

A támadást egy Sprut nevű hackercsoport követte el. Profilfotónak egy csuklyás fekete kabátot és maszkot viselő alakot tettek fel. "Igazat írjatok, ne hazudjatok, ahogy szoktatok!" - szólították fel a kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának sajtóközpontját. Az egyik posztjukban arra figyelmezettek, hogy senki sem ússza meg a felelősségre vonást. "A hazug propagandisták ugyanolyan büntetést kapnak, mint azok, akik békés embereket ölnek!!! Közeleg az elszámolás! Gondolkodjatok!" - írták a hackerek.

Egy másik posztjában a szervezet azt állította, hogy az ukrán vezetés a "radikális politikájával" tönkreteszi az ország egységét, valamint "leleplező" anyagokat tett közzé a szakadár Donyecki Népköztársaság területén lezuhant maláj utasszállító repülőgép tragédiájáról.

A 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa körülményeit vizsgáló nemzetközi nyomozó csoport a múlt héten közzétett jelentésében megállapította, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területről lőtték ki azt az Oroszországból származó, Buk típusú rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét. A Kreml és a donyecki szakadárok elutasították a vizsgálat eredményét.

Kijev több ízben jelezte, hogy Oroszország intenzív "kiberháborút" is folytat Ukrajna ellen. A múlt év végén szerintük orosz hackerek okoztak áramkimaradást Ukrajna területén egy számítógépes vírus, a BlackEnergy nevű trójai faló bejuttatásával a villamosenergia-szolgáltató informatikai rendszerébe. Petro Porosenko elnök április 26-án a csernobili atomerőműben, a harminc évvel ezelőtti tragédia évfordulóján mondott beszédében nem zárta ki annak veszélyét, hogy a villamos erőművek után kibertámadások érhetik az ukrajnai atomerőműveket is.

Közben a harcok továbbra sem csitulnak a keleti országrészben. Sem a beígért tűzszünet, sem a csapatok szétválasztása nem valósult még meg a frontvonal egyes részein, amiért a két fél egymást hibáztatja. A kijevi parancsnokság - a védelmi minisztérium honlapján közölt - szokásos reggeli jelentésében csütörtökön arról számolt be, hogy a szakadár erők negyvenszer nyitottak tüzet az elmúlt 24 órában az ukrán katonák állásaira, és a minszki egyezmény alapján tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű aknavetőket is bevetettek. A szakadárok úgyszintén az állásaik elleni nehéztüzérségi támadásokról adtak hírt. Áldozatokról, katonai veszteségekről nem érkezett jelentés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását