2024. március 29. - Auguszta

A gazdag EU államok jártak jól

A régebbi, gazdagnak számító uniós tagállamokra jutott a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében eddig megvalósított beruházások túlnyomó része - derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) csütörtökön közzétett jelentéséből.
2016. október 6. csütörtök 16:31 - HírExtra
  

A helyzetértékelés szerint a tavaly útjára indított európai beruházásösztönző intézkedéscsomagból eddig a legtöbbet Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia profitált, számos infrastruktúra-fejlesztési projekt kapott támogatást ezekben az országokban.

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) eddig juttatott pénzek 54 százalékát német, francia és olasz cégek kapták.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság három év alatt, túlnyomórészt magántőke mozgósításával 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretné elérni. A tervek szerint 240 milliárd eurót infrastruktúra-fejlesztésre és innovációra fognak fordítani, 75 milliárdot pedig a kkv-k támogatására.

Kétharmad

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében június végéig 104,8 milliárd euró értékű beruházást sikerült megvalósítani, ami majdnem pontosan harmada a kijelölt célnak. Ha az eddigi trendek folytatódnak, akkor az EFSI várhatóan eléri a célszámait - írták az Európai Beruházási Bank által kiadott dokumentumban.

Az EIB mindazonáltal "aggasztónak" tartja, hogy a befektetések legnagyobb része, csaknem 92 százaléka az Európai Unió tizenöt régebbi, gazdagabb országában valósul meg, az újonnan csatlakozott tagállamoknak pedig mindössze a 8 százalék jut.

"Ez különösen elgondolkodtató, minthogy Európa legfejletlenebb régiónak többsége a közép- és kelet-európai országokban található" - hangsúlyozták.

A jelentésben ugyanakkor leszögezték, félrevezető lehet az abszolút számok összehasonlítása: ha az EFSI által kiutalt összegeket összevetik a tagországok bruttó hazai termékével (GDP), akkor látható, hogy a kisebb gazdaságok nagyobb arányban részesültek az alap finanszírozásaiból.
Az Európai Beruházási Bank becslései szerint az EFSI rövid távon 0,8 százalékkal növeli az Európai Unió GDP-jét és 830 ezer új munkahelyet teremt, hosszú távon viszont 1,1 százalékos GDP-bővülést és 1,4 millió új munkahelyet eredményezhet.

Kutatásra és fejlesztésre kellene


"Európának fel kell pörgetnie a beruházásokat az innováció, a kutatás-fejlesztés, a kkv-k, a stratégiai infrastruktúra és a klímaváltozás elleni harc terén, és ezek pontosan azok a fajta befektetések, amelyeket az EFSI serkenteni kíván" - közölte Ambroise Fayolle, az EIB alelnöke.
A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy javaslatot tesz a beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására. A kiterjesztett program keretében a brüsszeli tervek szerint 2020-ig legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását