2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem akarnak hódítani a törökök

Törökország katonai jelenléte Irakban nem hódító jellegű, hanem az ország stabilitásának megteremtésére irányul akkor, amikor az mélyen megosztott - mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes szerdán Isztambulban újságírók kérdéseire válaszolva.
2016. október 5. szerda 16:20 - HírExtra

Tavaly december óta egy harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel felszerelt török zászlóalj állomásozik Észak-Irakban, a Moszul közeli Basika város térségében. Feladata, hogy iraki szunnita önkénteseket képezzen ki és fegyverezzen fel a 2014 júniusában az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz.

Az iraki parlament keddi határozatában a török katonai jelenlétet törvénytelennek, a hadsereg egységeit pedig megszálló erőnek minősítették. Bagdad a katonák azonnali kivonására szólította fel Ankarát, és elítélte a török törvényhozás október elsejei döntését, amellyel újabb egy évre, 2017. október 30-áig meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott felhatalmazását. Haider al-Abádi iraki kormányfő közölte: Irak nem akar katonai konfrontációba keveredni Törökországgal.

Kurtulmus azt mondta: Ankara "nem nagyon érti" Bagdad lépését. Törökország minden felelősséget vállalt Irak és Szíria területi egységének megőrzése érdekében. Hol volt az iraki kormány, amikor Moszult az Iszlám Állam egy nap alatt elfoglalta? - tette fel a kérdést. Hozzátette: Ankara nem hagyja, hogy Basika vita tárgyát képezze.

Az iraki vezetés az idén jelentette be, hogy maga is Moszul visszafoglalására készül.
Az iraki külügyminisztérium Binali Yildirim török kormányfőnek a moszuli hadművelettel kapcsolatban tett sértő megállapítása miatt szerdán behívatta a török nagykövetet. Yildirim azt mondta, hogy a Moszul környéki, többségében szunnita-arab régióban vallási feszültséget kelthet, ha síita fegyveresek ellenőrzése alá kerül a terület elleni támadást követően.

Ezzel egy időben a török külügyminisztérium azért kérette be az ankarai iraki diplomáciai misszió vezetőjét, hogy tiltakozzon az iraki parlament határozata ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását