2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Oroszok lőhették le a maláj gépet

A nyomozók megállapítása szerint az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét - közölte a holland média képviselőivel az egyik áldozat hozzátartozója.
2016. szeptember 28. szerda 15:32 - HírExtra


Robby Oehlers, a repülőgépen utazó Daisy nagybátyja elmondta: a nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A nyomozók 100 gyanúsítottat azonosítottak a vizsgálat során - tette hozzá.

Wilbert Paulissen, a holland központi nyomozóiroda vezetője megerősítette, telefonbeszélgetések lehallgatásából gyűjtött információk alapján megállapították, hogy oroszbarát milicisták kérték a mozgatható föld-levegő rakéta telepítését, és jelentették annak megérkezését a lázadók által ellenőrzött kelet-ukrajnai területre. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a rakétát Pervomajszk település mellől indították. Bizonyítható, hogy nem sokkal később, a maláj repülőgép lelövését követően a kilövőállást visszavitték Oroszország területére.

A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű vizsgálóbizottság rendelkezésre, de az még nem tisztázott, hogy a lázadók parancsra hajtották-e végre a támadást vagy önállóan cselekedtek - tette hozzá.

Thomas Aling, a holland rendőrség szóvivője elmondta, hogy a vizsgálatot végző irodák véleménye eltér a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elégségesek-e bűnügyi eljárás megkezdéséhez, amelynek helyéről és időpontjáról később születik döntés.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember meghalt.

A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) már októberben megállapította, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakéta semmisítette meg, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről indítottak. Moszkva ezt a vizsgálatot - bár orosz szakértők is részt vettek benne - nem tartotta objektívnek és visszautasította.

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával.

A Krím félsziget 2014 tavaszán történt bekebelezése óta az ukrán kormányerők és az Oroszország által támogatott felkelők kelet-ukrajnai harcaiban több mint 9000 embert öltek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását