2024. április 20. - Tivadar

Zsidó eredetkeresés - zenében, filmen

Szeptember 14-én, szerdán 21 órakor, valamint 16-án, pénteken 15 órakor premier előtt vetítik a Cinefesten a Soul Exodus című filmet, melyben négy amerikai és egy orosz klezmer zenész elhatározza, hogy felkutatják európai gyökereiket, hogy ráleljenek zenéjük eredetére, és hogy szüleik, nagyszüleik múltján keresztül jobban megismerjék saját magukat és saját zsidóságukat is.
2016. szeptember 12. hétfő 13:10 - HírExtra
 Ez a film az identitáskeresésről szól. A miskolci közönség szerdán találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával és producerével, Sándor Pállal. A film 2016. december 15-étől látható országosan a hazai mozikban.

Valamikor réges-régen, a XX. század elején élt egy legendás klezmer zenész és mesélő, Nazaroff herceg. A legtöbb ember nem hisz a létezésében, de a film öt szereplője azonban biztosan igen. Ahogy abban is, hogy valódi herceg volt. Elképzelték maguknak, a képzelet pedig olykor erősebb, mint a valóság. Nazaroff bennük él.

A Brothers Nazaroff nevű, tradicionális klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai - Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment - elismert amerikai és orosz zenészek, akik a világ különböző városaiból származnak: New Yorkból, Párizsból, Berlinből, Moszkvából és Budapestről.

Elhatározzák, hogy felkutatják európai gyökereiket, hogy ráleljenek zenéjük eredetére, és hogy szüleik, nagyszüleik múltján keresztül jobban megismerjék saját magukat és saját zsidóságukat is. Az igazság foglakoztatja őket, az a titok amint a zenéjükön keresztül szüntelen keresnek, ugyanakkor nem tudnak szabadulni a gondolattól, hogy valami örökre elmúlik. Nem is fogadják el ezt, ezért szüntelen utaznak, muzsikálnak. Szabadok, és az zenéjük is az. Bereczki Csaba (Életek éneke) legújabb filmjének főhősei egyfajta fordított exodusként utaznak nyugatról keletre, mindvégig hajón utaznak, New Yorkból Párizsba, majd a Dunán Budapestre, végül Romániába és Moldovába.

Az őseik is hajón érkeztek egykoron Ellis Islandre, most ők is hajón érkeznek őseik földjére. A Soul Exodus forgatókönyvírója és rendezője Bereczki Csaba, fényképezte Nemes Tibor, producer Sándor Pál. A film nagy sikert aratott hétfőn a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Bálint Házban. A miskolci Cinefesten szeptember 14-én, szerdán 21 órakor, valamint 16-án, pénteken 15 órakor vetítik.

A szerdai vetítés után a közönség találkozhat Bereczki Csabával és Sándor Pállal. A Soul Exodus 2016. december 15-étől látható országosan a hazai mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását