2024. március 29. - Auguszta
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. daganatellenes kutatásának eredményei is részét képezik annak a szerkesztői közleménynek, amely az elmúlt héten jelent meg a Cell Metabolism című folyóiratban (a lap impakt faktora, azaz idézettségi mutatója igen magas, 17,6).
2016. június 16. csütörtök 06:31 - HírExtra
A lap a világ második legrangosabb tudományos folyóirata a klinikai endokrinológia és anyagcsere-kutatás témakörében. Boros G. László professzor (Kalifornia Egyetem, Los Angeles) most megjelent cikkét a lap főszerkesztőjének hivatala közölte június 10-én, pénteken.

A cikk társszerzői közt találjuk Richard D. Begert, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) Toxikológiai Kutatóközpont Biomarker részlegének igazgatóját és Somlyai Gábort, a deutérium biológiai-, élettani jelentőségét elsőként felismerő biológust, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatóját is.

Már a második idén

Idén ez már a második jelentős publikáció a témában, januárban a világ egyik legjelentősebb tudományos kiadója, az Elsevier, Medical Hypotheses című folyóirata jelentette meg azt a közleményt, mely pontosan tisztázza a hidrogén természetben megtalálható nehézizotópjának – a deutériumnak – onkoizotóp szerepét a rák kialakulásában.

Boros G. László, a szénatom természetes nehézizotópjával jelzett cukormolekulákkal végzett sejtanyagcsere-kutatásai alapján már 1995-ben felvetette, hogy a rákra sejtszintű metabolikus betegségként kell tekinteni.

A közlemény újabb megerősítése annak, hogy a deutériumcsökkentés Somlyai Gábor által elindított kutatásának jelentős szerepe lesz a jövő Kutatók szerint az ivóvízben, illetve más tápanyagokban található deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje egy „anyagcsere-trükk” révén ugyanazt a szerepet tölti be, azt a funkciót pótolja, amit az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium lát el az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával.

Vízben az élet

A szakemberek a csökkentett deutériumtartalmú vizet más terápiákhoz képest alacsony költségű, ugyanakkor kiemelkedő hatékonyságú új terápiás eszközként ajánlják, amely helyreállíthatja a DNS normál működését, alkalmas a rák megelőzésére, illetve kezelésére még a betegség előrehaladott stádiumában is.

 A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, ill. a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően.
Forrás: B & D Comm Media
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását