2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sivatagosodik Magyarország közepe

Természetes víztározót szeretnének egy kiszáradt szikes tóból kialakítani a Mórahalom közelében. Ebben tárolnák az özönvízszerű esőzések után visszamaradt belvizet tavaszal és ősszel, és az aszályos nyarakon ebből locsolhatnának a gazdák.
2007. október 14. vasárnap 07:54 - Hírextra
A tó az elmúlt évek globális felmelegedése miatt csaknem kiszáradt, de a klímaváltozással foglalkozó kutatók szerint az egész Duna-Tisza köze déli része, a Homokhátság is évtizedeken belül elsivatagosodhat, mert eltűnhetnek a felszíni vízkészletek. A terület elsivatagosodásának megakadályozására több tízmilliárd forintra és a felszíni vizek befogadására és tárolására alkalmas tavakra lenne szükség. Az ENSZ egy öt éve készült hosszú távú klímaváltozási előrejelzése a Duna-Tisza közét félsivatagi övezetté nyilvánította.

Egyre forróbbak a nyarak, ugyanakkor azt is lehet látni, hogy egyre nagyobb szélsőségben jelentkeznekhelyi, nagy intenzitású csapadékok, minden törekvést arra kell kihegyezni, hogy lehetőség szerint az így megjelenő vízkészleteket megőrizzük - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kozák Péter az Alső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízgazdálkodási osztályvezetője.

1999 nyarán akkora felhőszakadás volt Mórahalmon, hogy az emberek nem tudtak a vízzel megbírkózni. 120 ház rongálódott meg, 40 lakhatatlanná vált. Az elképzelések szerint ilyen esetekben a Nagyszéksóstóból kialakított természetes víztározó fogadná magába a csapadékot.

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere elmondta, hogy az elsivatagosodó környezet, illetve a víznek egyszer a bősége, egyszer a hiánya lassan lehetetlenné teszi a normális életviszonyokat, a gazdálkodást pedig teljes egészében meg tudja szüntetni a Homokhátságon.

Az aszályos nyarakon a gazdák a tóba összegyűjtött esővízből öntözhetnék a földjeiket, de ez a tó fogadná be a helyi szennyvíztisztító megtisztított vizének egy részét is, ha egyáltalán nincs eső a környéken. A mórahalmiak 206 millió forintos kormányzati támogatást kaptak az ötlet megvalósítására.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását