2024. március 29. - Auguszta

Jók a rendőreink?

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma tavaly Budapesten az előző évihez képest, a rendőrség pedig eredményesebben nyomozott - mondta a fővárosi rendőrfőkapitány újságíróknak a 2015-öt értékelő hétfői állománygyűlés után.
2016. február 8. hétfő 15:53 - HírExtra

    A Bucsek Gábor által ismertetett adatok szerint tavaly 15 982 bűncselekménnyel kevesebbet regisztráltak, mint 2014-ben, az úgynevezett nyomozáseredményességi mutató pedig 39-ről 39,4 százalékra nőtt. Mindez nagy előrelépést jelent annak érdekében, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete javulhasson - mondta.

    Felsorolva azt, hogy a javuló statisztika milyen intézkedéseknek köszönhető, kiemelte: 8600 órával többet töltöttek a rendőrök Budapest közterületein, mint egy évvel korábban. Ennek is köszönhető, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma ötödével csökkent. Szintén az újonnan bevezetett intézkedések között említette, hogy azokra a bűncselekményhelyszínekre, ahová korábban a közrendvédelmi járőrök mentek ki, már egyből a bűnügyi nyomozókat küldik, ami a felderítési mutatók javulását eredményezte.

    A bűncselekményekről szólva elmondta: 43-ról 33-ra csökkent az emberölések száma és mindegyik esetet felderítették. A rablások száma 824-ről 639-re, a kifosztásoké 1375-ről 1242-re, a gépkocsilopásoké 2907-ről 1859-re csökkent. Lakásbetörésekből 1700-zal volt kevesebb tavaly, mint 2014-ben, a nyomozások eredményessége pedig 5,5 százalékról 7,3 százalékra emelkedett.

    Bucsek Gábor újságírói kérdésre elmondta: nem elégedett a magasabb aránnyal sem, van még mit tenni ezen a területen, de jól látható a pozitív elmozdulás.

    A kábítószerekkel kapcsolatban azt mondta: tavaly 72,2 kilogramm marihuánát, 1270 tő indiai vadkendert, 950 gramm kokaint, 13 kilogramm amphetamint, 5 kilogramm hasist, 31 300 tablettát és 2,5 kilogramm heroint foglaltak le a budapesti rendőrök.

    A bűnmegelőzésről szólva közölte: kiemelt figyelmet fordítanak a 18 évesnél fiatalabbakra, valamint a 65 évesnél idősebbekre. Új koncepciójuk, hogy ahol ilyen korú egy bűncselekmény sértettje, ott kríziselemzést végeznek, és a lakókörnyezet figyelmét felhívják az áldozattá válás veszélyeire.

    Az illegális migrációhoz kapcsolódó feladatokról szólva elmondta: ellenőrzéseik során a fővárosban 4092 embert fogtak el jogellenes belföldi tartózkodás miatt, ami mintegy négyszerese az egy évvel korábbinak, és a múlt évben Budapesten 40 embercsempészést rögzítettek.

    Kiemelte azt is, hogy létrehozták a tevékenységirányítási központot, amelynek eredményeképpen a korábbiaknál gyorsabban érnek ki a rendőrök a bűncselekmények helyszíneire. A központ létrehozásakor a reagálási idő 38 perc volt, 2015-ben ez már 15 percre csökkent.

    Az MTI kérdésére a főkapitány kifejtette: erre az évre feladatként határozta meg az elért eredmények megtartását, ugyanakkor mivel tavaly a könnyű testi sértések, a garázdaságok és a közlekedési balesetek száma magasabb volt 2014-hez ké

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását