2021. május 18. - Erik, Alexandra

Orbánnak kell színt vallania

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint eljött az ideje, hogy Orbán Viktor színt valljon, és elárulja a közvéleménynek, ő szervezete-e a 2006 őszi zavargásokat – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Kerék-Bárczy Szabolcs.
2014. február 27. csütörtök 13:51 - HírExtra
 A politikus ezért tíz, az őszödi beszéd kiszivárgásához kapcsolódó kérdést juttat el vezető fideszes politikusokhoz, amelyekre 72 órán belül vár választ.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, beigazolódni látszik az a gyanú, hogy Orbán Viktor és vezetőtársai 2006. szeptember 17-e előtt ismerték az őszödi hangfelvételt és azzal kapcsolatban szervező, koordináló tevékenységet végeztek”. Hozzátette, hogy a Wikileaks honlapján található amerikai diplomáciai jelentések is ezt támasztják alá.

Kerék-Bárczy Szabolcs jelezte, hogy kérdéseit többek között Orbán Viktorhoz, Kövér Lászlóhoz, Kósa Lajoshoz, Navracsics Tiborhoz, Nyitray Andráshoz, Pokorni Zoltánhoz, Rogán Antalhoz, Szijjártó Péterhez, Kubatov Gáborhoz, Varga Mihályhoz juttatja majd el.

A politikus többek között választ vár arra, hogy a címzettek mikor és kitől tudták meg, hogy létezik az őszödi beszéd hangfelvétele, illetve azt hol és mikor hallgatták meg először. Emellett azt is megkérdezi tőlük, kikkel beszéltek a felvételről, mi volt a beszélgetések tartalma és hogy eljuttatták-e a felvételt valakinek. Azt is tudni akarja, hogy a megnevezettek részt vettek-e a 2006-os budapesti tüntetések szervezésében, koordinálásában. Kerék Bárczy Szabolcs végül azt a kérdés teszi fel minden egy es címzettnek, beismeri-e, hogy nyolc éven át nem volt őszinte és igazmondó” és ha ezt megteszi, akkor elégtételt ad-e az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy valósnak fogadja-e el a Wikileaks dokumentumait, ezt felelte, hogy azok valóságtartalmát senki nem cáfolta. Szavai szerint az iratokat úgy tekintik, mint olyan forrást, amelyre hivatkozni lehet és kell.

Az atv.hu beszámolója szerint Braun Róbert, az Összefogás képviselőjelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában nem magyar” titkosszolgálati papírokat mutatott be, melyekről azt mondta, hogy azokat a Wikileaksről töltötte le.

Az első idézet szerint Kósa Lajos egy magánbeszélgetésen azt mondta April H. Foley – 2006-2009 közötti – amerikai nagykövetnek: Most egy gazdasági probléma van, amiből mi egy politikai krízist csinálunk”.

Braun egy Orbán Viktornak tulajdonított idézetet is felolvasott: eszerint a Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy nem lehet-e majd azzal vádolni őt, hogy instabilitást kreál, az amerikai követnek azt mondta: Ez egy olyan kockázat, amit én személyesen vállalok.”

Egy újabb idézet szerint Kósa Lajos azt is mondta Foley-nak, hogy az ellenzék – vagyis az akkori Fidesz – nincsen abban a pozícióban, hogy kritizálja a kormányt a kompetenciája és a korrupciója miatt, hiszen saját magának is sok minden van a füle mögött.

Braun Róbert állítása szerint a titkos jelentésekből látszik, hogy a Fidesz tevékeny részt vállalt abban, ami Budapesten történt 2006 őszén.

Az interjú után Braun Róbert azt mondta: az idézett iratok 2006 szeptembere és 2006 novembere között keletkeztek – írta az atv.hu.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a múlt héten a honlapján hozott nyilvánosságra két, anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását