2024. március 29. - Auguszta

Kevesebb bevétel gyógyszerből

Árbevételének csökkenését várja 2014-ben euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., a visszaesés mértékét azonban egyelőre nem becsülte meg a társaság vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.
2014. február 5. szerda 11:06 - HírExtra
Bogsch Erik hozzátette, hogy az árfolyamok alakulása még befolyásolhatja az előrejelzést.
A gyógyszergyár a magyar piacon stagnáló árbevételt vár, és hasonló kilátással számol az Európai Unióhoz később csatlakozott, közép-kelet-európai országokban is. Legnagyobb export piacán, Oroszországban rubelben nulla és 5 százalék között nő a várakozások szerint a forgalom az idén, Ukrajnában azonban várhatóan visszaesik, míg az egyéb FÁK-országokban dollárban 5-10 százalékos növekedéssel számol a vállalat.

A régebbi uniós országokban 10-15 százalékos forgalomnövekedés várható euróban, az Egyesült Államokban ugyanekkora csökkenés dollárban számolva. A Kínai piacon, amely tavaly már az összes árbevétel 3 százalékát adta, 12 százalékos növekedést prognosztizált a vezérigazgató, várakozása szerint a tavalyi 35 millió euróról 40 millióra bővül a kínai árbevétel az idén.
A 2013-as évről szólva Bogsch Erik kiemelte, hogy az Esmya nevű eredeti nőgyógyászati készítmény az ismételt kezelésre vonatkozóan is pozitív véleményt kapott az EU illetékes bizottságánál, és 2014 elején megkapta a kibővített forgalmazási engedélyt. A termék forgalma tavaly 16,3 millió euró volt, az idén pedig már 30 millió eurós forgalmat vár a Richter, még a kiterjesztett indikáció nélkül számolva.

A tavalyi év eredményei közé sorolta a vezérigazgató a brazil és mexikói vegyes vállalatok megalapítását, továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő újabb Richter-részvényekre átcserélhető kötvényeket bocsátott ki az idén lejárók helyébe.

Hozzátette: csalódást okozott ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok gyógyszerengedélyezési hivatala (FDA) újabb adatokat kért a cariprazine forgalmazási engedélykérelméhez, emiatt csúszik a gyógyszer piaci bevezetése. A kért válaszokat az első negyedévben küldi meg a Richter amerikai partnere, a Forest.

Tavaly a Richter értékesítési és marketing költségei jelentősen, és az árbevétel emelkedésénél gyorsabban nőttek, az árbevétel 30,4 százalékát tették ki. Ez az arány az idén 31,5 százalékra nő a vállalat előrejelzése szerint. A költségek emelkedését elsősorban az Esmya bevezetésével, valamint a nyugat-európai és kínai terjeszkedéssel kapcsolatos kiadások okozzák.

A kutatás-fejlesztési költségek tavaly 41,6 milliárd forintot tettek ki és az árbevétel 11,8 százalékát érték el, az idei évben 13 százalékra nőhet ez az arány.

Az üzleti eredményhányadra 12-13 százalékos előrejelzést adott a Richter 2014-re vonatkozóan a 2013-as 13,8 százalékos arány után.

A Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 2013-ban 9,4 százalékkal csökkent, míg árbevétele 7,6 százalékkal (euróban 4,8 százalékkal) emelkedett a társaság szerdán közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint. A gyógyszergyár tavaly 44,646 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, míg árbevétele 351,4 milliárd forintra nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.

A gyógyszergyár magyarországi forgalma 1,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra nőtt 2013-ban, az exportbevételek 1,078 milliárd eurót értek el, 5,4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását