2024. március 29. - Auguszta

Vitáznak Ázsiában

Továbbra is "rendszeres küldetéseknek" tekinti a kínai külügyminisztérium a járőrözést a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigeteknél - adta hírül a China Daily szerdán. Tokióban a külügyminisztériumba hívatták a kínai nagykövetet, aki visszautasította a japán tiltakozást.
2013. január 9. szerda 17:16 - HírExtra
A legújabb diplomáciai konfliktust a kínai tengerészeti felügyelet négy hajójának a Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigetekhez tartozó vizeken több mint 13 órás tartózkodása idézte elő.

Az utóbbi időben patthelyzet jellemzi a szigetek körüli vitát, Tokió nem hajlandó elismerni, hogy a kérdésben vita van a két ország között, azt állítja, az öt lakatlan sziget Japán területének része, s az ország fennhatósága alatt áll. Peking ezt nem ismeri el, a terület feletti szuverenitását hangoztatja, s a régi keletű probléma felszínre hozásával vádolja Japán kormányát, amely a szigetek közelmúltbeli megvásárlásával változtatott a korábbi évtizedek status quóján.

A szigetekhez tartozó területi vizekre való behatolást és a szigetek feletti légtér használatát mindkét ország a maga területi szuverenitása megsértésének minősíti a másik fél részéről, s ilyen esetekre az elmúlt hónapokban több példa is volt.

A China Daily című angol nyelvű napilap szerdán közölt összeállításában Li Hsziu-si, a nemzetközi tanulmányok sanghaji intézetének kutatója úgy vélekedett, hogy a kölcsönös bizalomhiány a gazdasági kapcsolatok további romlásához fog vezetni.

Miközben a japán védelmi miniszter kedden Washingtonban arról beszélt amerikai kollégájával, Leon Panettával, hogy fel kell készülni "Kína provokációira", s növelni kell a japán hadsereg elrettentőképességét, a kínai nagykövet japán üzletembereknek azt ecsetelte, hogy a konfliktus következtében a két ország közti kereskedelmi forgalom tavaly csaknem 3 százalékkal visszaesett.
A China Daily szakértője szerint a helyzet egyelőre kezelhető, de rosszabbodhat is. A cikk emlékeztet arra, hogy Kínában több mint 20 ezer japán vállalat működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását