2024. május 14. - Bonifác

Milliárdos hiány

Tavaly 101 milliárd korona volt a cseh költségvetés hiánya, négymilliárddal kevesebb a tervezettnél - közölte Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter csütörtökön egy rádióinterjúban.
2013. január 3. csütörtök 10:37 - HírExtra
"A kormány betartotta az előirányzott hiányt, mint ahogy a 2013-as évre előirányzottat is be fogja tartani. A takarékossági intézkedéseknek köszönhetően elértük a célt" - jelentette a miniszter a közszolgálati rádióban.

A karácsony előtt jóváhagyott idei költségvetés tervezett hiánya 100 milliárd korona. A kiadási oldalon 1180,8 koronás a bevételi oldalon pedig 1080,8 milliárd koronás összeg szerepel. A különbözet döntő részét a Petr Necas vezette kormány állampapírok kibocsátásával kívánja fedezni.

2011-ben a cseh költségvetés 142,8 milliárd koronás hiányt mutatott ki, holott a terv 135 milliárddal számolt. A nagyobb deficitet akkor alapvetően az okozta, hogy Csehországnak gondjai voltak az európai uniós pénzek lehívásával. Ezek nélkül az állami költségvetés hiánya 130 milliárd korona lett volna. Az uniós segélyek körüli problémákat tavaly Prága és Brüsszel közös megegyezéssel már rendezte, s a cseh kormány arra számít, hogy az idén ezzel nem lesz baj.

A Necas-kormány ugyanakkor azt várja, hogy megfelelő pénzügyi politikával Csehország az idei év folyamán már kikerülhet az Európai Unió túlzott deficit eljárása alól.

A baloldali ellenzék bírálta a kormányzat idei költségvetését, s egyebek között azt veti a kabinet szemére, hogy pénzügyi politikája nem támogatja a szükséges módon a gazdaságélénkítő programokat, a gazdasági növekedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását