2024. május 2. - Zsigmond

Senki nem tud semmit a pénzről

Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint megjósolhatatlan, sikerül-e a tagállamoknak megállapodásra jutniuk a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén.
2012. november 21. szerda 12:45 - HírExtra
Az államtitkár a tárca által szervezett szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön külön-külön találkozik a tagállamok képviselőivel, ezt követően kezdődik el a csúcstalálkozó.
Jó lenne, ha ezen a tagállamoknak sikerülne megegyezniük, mert jelenleg nagy a bizonytalanság, és ez senkinek sem jó - mondta. Hangsúlyozta, nem előnyös, ha az EU azt sugallja, hogy döntésképtelen.

Minél később állapodnak meg az uniós állam- és kormányfők, annál kevesebb idő jut a tervezésre, annál később indulhat el a pályáztatás és a források kifizetése - magyarázta. Véleménye szerint nem lenne szerencsés, hogy ha az Európai Tanács decemberi ülésén is még ezzel a kérdéssel kellene foglalkozniuk, hiszen a tervek szerint akkor az EU jövőjéről tárgyalnának.

Megjegyezte, nincs végső határideje a megállapodásnak, de nem hinné, hogy ha néhány hónappal elhalasztanák, akkor okosabbak lennének a tagállamok.

A büdzsé tartalmával kapcsolatban kijelentette, olyan, mintha egyfajta válságköltségvetést készítettek volna: reálértéken kisebb összegű, mint a jelenlegi időszakra szóló, pedig az unió feladatai időközben megsokasodtak, és ambiciózus elképzeléseket fogalmaztak meg a jövőre. Magyarországnak az az álláspontja, hogy "növekedés- és jövőorientált" költségvetésre van szükség, mert ez kell ahhoz, hogy túljussanak a válságon, és megerősödjenek a tagállamok - mondta.

Győri Enikő hangoztatta, nem jó megoldás, hogy kevesebbet szánnak a kohéziós és a közös agrárpolitikára. A jelenlegi tervek szerint Magyarországot csaknem 30 százalékos veszteség érné a kohéziós forrásokban a 2007 és 2013 közötti időszakhoz képest, ez elfogadhatatlan - közölte. Kiemelte, Magyarország problémája egyedi, így egyedi kezelést igényel. Minden tagállam egyenrangú, valamennyinek vétójoga van, de Magyarország érdeke nem a "zűrzavar", hanem a megállapodás - fűzte hozzá.

A közös agrárpolitikáról azt mondta, a javasolt forráscsökkentést több tagállam ellenzi. Magyarország szerint a jövőben is elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszerre lesz szükség. Biztonsági kérdés is, hogy termelőképes mezőgazdaság legyen az unióban, és ennek biztosítására a legjobb eszköz a közös agrárpolitika - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását