2020. szeptember 29. - Mihály
A befektetésekre épülő gazdaságról a túlnyomórészt fogyasztás-orientáltra vált át Kína a következő évtizedben, amely stabil gazdasági növekedést biztosít - írja a Reform és Fejlődés kínai kutatóintézet a Kínai Kommunista Párt XVIII. kongresszusának nyitónapjára időzített tanulmányában.
2012. november 8. csütörtök 10:20 - HírExtra
A jelentés szerint a hosszú távú célként kitűzött gazdasági szerkezetátalakítás sikeréhez nem fér kétség. A folyamatot a következő években a központi politikák mellett a nagyarányú városiasodás is segíti majd. Egy korábbi tanulmányában az intézet kiemeli: az elmúlt évtizedekben kezdődött trend folytatódásaként 2022-ig várhatóan újabb 400 millió vidéki kínai válik majd városlakóvá, jelentősen fellendítve a belső fogyasztást. Ennek is köszönhetően a következő tíz évben is stabil, átlagosan 7-8 százalékos éves gazdasági növekedés várható - áll a jelentésben.

A befektetési ráta Kínában továbbra is 40 százalék feletti, szemben a 22 százalék körüli globális átlaggal, a fogyasztási kiadások a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 55 százalékát teszik ki. A lakossági fogyasztás tavaly 16 ezer milliárd jüan (560 ezer milliárd forint) volt, ez 2016-ra 30 ezer milliárd jüanra, 2022-re pedig 50 ezer milliárd jüanra nő a Reform és Fejlődés kutatóintézet szerint. Tíz éven belül a lakossági fogyasztás a GDP 50, a teljes fogyasztási kiadások pedig 60 százalékát teszik majd ki.

Változások

A kutatók szerint a befektetések irányán is változtatni szükséges, azoknak a közszolgáltatások, így az oktatás, az egészségügy és a közbiztonság szektoraiba kellene fokozottabban áramlaniuk.
Az idei évet korábban Csang Jan-seng, a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság akadémiai tanácsának főtitkára fordulópontnak nevezte Kína történelmében, dönteni szükséges ugyanis az ország korábbit felváltó, konkrét hosszú távú fejlesztési stratégiájáról.

A kínai gazdaság előtt számos kihívás tornyosul, így például az eddig a fejlődés motorját jelentő kelet-kínai tartományok lassuló növekedése, de gondot okoz a visszaeső export, az egyes szektorokban jellemző túlkapacitás, a pénzügyi rendszer viszonylagos fejletlensége és a társadalom elöregedése is.

Reformok pénzügyi téren is

A gazdasági szerkezetátalakításhoz számos reform szükséges, így szükség van a tudásalapú társadalom felé való elmozdulásra, a strukturális reformok mélyítésére, a pénzügyi rendszer átalakítására, valamint a humántőkébe való fokozott beruházásra is, de ugyanígy, a regionális és nemzetközi együttműködés fokozásán is dolgoznia kell Kínának - írták október végi tanulmányukban az Ázsiai Fejlesztési Bank és a Pekingi Egyetem kutatói.

A gazdasági szerkezetátalakítás a jelenlegi (2011-2015) ötéves terv idején is kiemelt szerepet kap, a reformok levezénylése ugyanakkor a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kezdődött XVIII. kongresszusán megválasztott új vezetők feladata lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását