2024. április 19. - Emma

"Tarthatatlan a háziorvosi helyzet"

Az MSZP szerint a kormányzat mostani intézkedése, amelynek alapján a háziorvosi szakképesítés nélküli orvosok is vállalhatnának praxist, további bizonyíték arra, hogy "a helyzet tarthatatlan", és megfelelő bérezés nélkül nem oldódik meg - közölte Garai István Levente, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-vel.
2012. szeptember 21. péntek 06:21 - HírExtra
A Magyar Hírlap csütörtöki számában írt arról, hogy a háziorvoshiány enyhítésére más szakorvosok is vállalhatnak praxist. A nyolcvan orvosi szakma közül 34 gyakorlói vállalhatnak háziorvosi szolgálatot, igaz, idővel meg kell szerezniük a képesítést háziorvostanból. A szakorvosok között említi a lap például a repülőorvosokat, a szemészeket, a szülészeket, a pszichiátereket, sebészeket vagy klinikai onkológusokat.

Garai István Levente, az Országgyűlési egészségügyi bizottságának tagja közleményében kiemelte: az MSZP többször figyelmeztetett, hogy a háziorvosi praxisok súlyos veszélyben vannak, több régióban alig van háziorvos, és sok település küzd hasonló problémával. A számvevőszék legutóbbi felmérése szerint 171 üres praxis van. A háziorvosi gárda elöregedett, az üres helyekre senki nem jelentkezik, a fiatal orvosok elmenekülnek az országból - fejtette ki a képviselő.

Hozzátette: amikor a kormány megnövelte a háziorvosok kártyapénzét, "mondván, ez majd megmenti a praxisokat", az MSZP már jelezte, "ez messze nem elég".

A kormányzatnak "nem trükközésekkel és szakmaiatlan bűvészmutatványokkal" kellene megmentenie a helyzetet, hanem a költségvetési források azonnali átcsoportosításával - közölte Garai István Levente. Megjegyezve: ahhoz, hogy a magyarországi háziorvosi ellátás fenntartható legyen, és "elkerüljük a totális egészségügyi katasztrófát, a kormányzatnak a kommunikációra fordított milliárdok helyett erre a területre kellene költenie".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását