2024. március 29. - Auguszta

Hány éves az átlag autó nálunk?

Az átlag magyar autója 12 éves, a magyar családok felének ugyanakkor nincs saját autója - derül ki a Bosch megrendelésére a Medián által - 2008 és 2010 után - az idén harmadik alkalommal készített reprezentatív felmérésből.
2012. szeptember 20. csütörtök 18:19 - HírExtra
A Bosch közleményében hangsúlyozza, hogy a gépkocsik átlagos életkora 2008 óta az összes társadalmi csoportban emelkedett, elsősorban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében.

Az átlagosnál fiatalabb autói vannak ugyanakkor a 30-as, 40-es éveikben járóknak, a diplomásoknak, a fővárosiaknak, a legmagasabb jövedelműeknek, tehát azoknak, akik aktív keresők és még viszonylag fiatalok, de már nem pályakezdők.

Az elmúlt két évben tovább erősödött az a tendencia, hogy egyre kevesebben cserélték újabbra autójukat - hívja fel a figyelmet a Bosch, hozzátéve, hogy a gazdasági válság kirobbanásának évében, 2008-ban még az autók közel egyharmada 5 évesnél fiatalabb volt, de jelenleg ez már csak a gépkocsik alig több mint egytizedéről mondható el.

A magyar háztartások csak közel felének volt az idén saját autója, 40 százalékukban egy gépjármű található, és a családok alig 5 százalékára igaz, hogy több autót tudnak fenntartani - olvasható a közleményben.

A magyarországi háztartások tulajdonában lévő autópark a két évvel ezelőtti szinten stagnál: az egyes társadalmi rétegeket vizsgálva minimális átrendeződés történt ugyan a családok autóvásárlási és eladásai szokásaiban, növekedés azonban nem tapasztalható.

A négyéves periódust felölelő kutatás szerint 2008 és 2010 között még szinte valamennyi jövedelmi kategóriában nőtt az egy háztartásra jutó autók száma, ám ez a gyarapodás 2012-re megtorpant. A közepesen jól kereső családok ugyan meg tudták őrizni gépjárműveiket, de az alacsonyabb jövedelműek közül többen eladni kényszerültek autójukat az elmúlt két évben.

A Medián kutatása megállapította: még a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozók körében is 4 százalékponttal csökkent az autós háztartásban élők aránya 2010-hez képest. A több autóval rendelkező, magasabb státuszú rétegekben a gépjárműállomány mára még a 2008-as szintet sem éri el.

Az idei kutatás adataiból az is látszik, hogy az autósok 88 százaléka ugyanabba a műhelybe hordja autóját, mint korábban. A szervizükhöz hűséges autósok közül minden második minimum öt éve jár ugyanoda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását