2024. április 26. - Ervin

Új törvény - csökkenő bér

Az LMP szerint az új Munka törvénykönyve miatt több esetben is csökkent a munkavállalók bére – jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett.
2012. szeptember 20. csütörtök 15:11 - HírExtra
A politikus azt mondta: szeptemberre már láthatóvá vált, hogy kevesebb lett a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók pótléka. A képviselő elmondta, információik szerint az autóbuszvezetők bére például 30-40 ezer forinttal csökkent.

Megjegyezte, hogy a „klasszikus műszakban” vagyis a reggel hattól délután kettőig, vagy a délután kettőtől este tízig dolgozók pótlékai elvileg nem változnak. Szavai szerint a cégek viszont úgy variálják a műszakkezdeteket, hogy azzal racionalizálhassák a bérköltségeiket.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az új Munka törvénykönyve alapján a túlórákat nem kötelező kifizetni, azt pihenőidővel is meg lehet váltani.

Végül arra is kitért, hogy az állami vállalatoknál nem a bérek csökkenése, sokkal inkább a munkaidő növekedése figyelhető meg.

Szél Bernadett más témára áttérve kijelentette: a munkahelyvédelmi akcióterv kevés lesz ahhoz, hogy valóban megvédje a meglévő munkahelyeket és újakat is teremtsen. A politikus azt mondta, hogy amíg nem sikerül megerősíteni az országgal szembeni bizalmat, addig a bérköltségek csökkentésével nem lehet tartós eredményeket elérni.

A képviselő hangsúlyozta, egyelőre ráadásul még egyetlen háttérszámítást sem láttak arról, hogy a kormány miből finanszírozná az akciótervet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását