2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vége az örmény hadgyakorlatnak

Befejeződött Örményországban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) közös hadgyakorlata szerdán. Az Együttműködés-2012 legfőbb célja az volt, hogy tesztelje a szervezeten belül működő közös gyorsreagálású fegyveres erők (KSZOR) műveleti hatékonyságát.
2012. szeptember 19. szerda 17:47 - HírExtra
Az aysor örmény internetes oldal szerint Szerjan Ohanján örmény védelmi miniszter sajtóértekezletén elmondta: bebizonyosodott, hogy az ODKB egyesült erői képesek közösen magas szinten végrehajtani bármilyen műveletet bármilyen térségben.

A News.am örmény hírportál arról számolt be, hogy a hadgyakorlaton első alkalommal vetettek be örmény pilóta nélküli repülőgépet. Ez számos felderítői feladat elvégzésére képes, a közeli felderítést szolgálja, egyidejű videofelvételeket, valamint nagy felbontású képeket sugároz.
A volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő szervezet közös gyakorlata a múlt szombaton kezdődött. Abban mintegy kétezer katona vesz részt Fehéroroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Oroszországból, Örményországból és Tádzsikisztánból. A műveleteket az örmény haderő 5. hadtestének a parancsnoka irányította.

E hadgyakorlat célja az volt, hogy tesztelje a szervezeten belül működő közös gyorsreagálású fegyveres erők műveleti hatékonyságát. A gyors bevetésre alkalmas erő megalakításáról 2009 júniusában írtak alá megállapodást a több szovjet utódállamot tömörítő ODKB tagjai.

Roger McDermott katonai szakíró a washingtoni Jamestown Alapítvány hírlevelében azt írja, hogy a KSZOR mostani hadgyakorlatát olyan pillanatban rendezték, amikor az ODKB számára nagyon fontos, hogy bizonyítsa a szervezet egységét, különösen azután, hogy Üzbegisztán júniusban kilépett belőle. Taskent már másodszor hagyta el ezt a katonai tömörülést, először 1999-ben.

McDermott szerint ez a mostani hadgyakorlat egy szélesebb katonai műveletsorozatnak is a része, amely az orosz fegyveres erők "edzési programjába" illeszkedik, és amelynek jelentőségét "szélesebb összefüggésbe kell helyezni".

A katonai szakíró kifejti: Oroszország szeptemberben és októberben számos hadgyakorlatot szervez, ezzel kívánja ugyanis tesztelni, milyen részeredményei vannak a hagyományos fegyverzet terén folyamatban lévő reformjának. Ennél is fontosabb azonban ezeknek a gyakorlatoknak a stratégiai vonatkozása. A gyorsreagálású erők legutóbbi hadgyakorlata például összefüggésben állhat a kaukázusi térség biztonságának a kérdésével, különös tekintettel Hegyi-Karabah robbanásveszélyes helyzetére.

Több orosz elemző is felhívta a figyelmet az utóbbi hónapokban a Kavkaz 2012 kódnevű hadgyakorlatra, amelynek célja valószínűleg nemcsak a térségben található orosz érdekeltségek védelme, hanem Irán támogatása is. A jól értesült orosz forrásokra hivatkozó pakalertpress.com hírportál szerint Moszkva egy Irán elleni esetleges támadásra akar felkészülni, ezért akciótervet készített az orosz csapatok mozgósítására az Iránnal határos Örményországban, mégpedig Grúzián keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását