2024. április 25. - Márk

A spanyol bankmentés hírére ismét visszaerősödött az arany

Miután az arany és az ezüst két hete még visszaváltott korrektúra üzemmódba, az elmúlt hét ismét az árfolyamok fokozatos erősödéséről szólt.
2012. június 18. hétfő 09:07 - HírExtra
Az arany iránt élénkülő kereslet a spanyol kormány pénzügyi segélykérelmének és a bizonytalan végkimenetelű választások miatt Görögország felett lógó Damoklész kardjának tudható be. Az ezüst a romló konjunkturális kilátások okán kissé lemaradva, de szintén követi az értékesebb nemesfémet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A Spanyolországnak juttatandó 100 milliárd eurós bankmentő csomag megadta az elmúlt kereskedési hét egészére az alaphangot az arany piacán. Ez a hír, amely önmagában nézve kendőzetlenül feltárja az euróválság legújabb mélységeit, mégis megnyugtatólag hatott az euróra, hiszen az akut válság fel- és beismerésének, valamint az ellenőrzés alatt tartásának legalábbis a szándékát jelzi. Ezek után tovább tudott stabilizálódni az euró dollárral szembeni árfolyama, miután már május végén megtorpant a bő egy éve tartó dollárerősödés. Ez pedig az aranyár emelkedésének irányába fejtette ki hatását, és így a sárga nemesfém árfolyama ismét gyors ütemben tudta visszahódítani az 1.600 dollár feletti tartományt. Egyelőre azonban kifulladt ez az erősödés az 1.620 dolláros szinteken.

Mégsem mondható el teljesen, hogy a spanyol bankok számára kilátásba helyezett segélycsomag elérte volna a remélt hatást a köténypiacokon érzékelhető feszültségek csillapításában. Sőt, a 10-éves lejáratú spanyol állampapírok hozama történelmi csúcsokra emelkedett és feltartóztathatatlanul tör előre a 7%-os szintek fölé, ami annak a jele, hogy a befektetők fejvesztve menekülnek a spanyol kötvényekből.

A Fitch hitelminősítő legfrissebb helyzetértékelésében, amelyben 18 ibériai bankot is leminősített, úgyszintén aggodalmának adott hangot, hogy a spanyol gazdaság elhúzódó recessziója miatt a kormány fiskális céljainak elérése is messzi távolba kerülhet. Ezek után a Moody’s sem váratott sokáig magára, és a madridi kormányt egyből három osztályzatnyi lefokozással büntette.

Az európai adósságválság legalattomosabb eleme egyfajta fertőzésveszély. A fizetésképtelenné váló adósok magukkal ránthatják a csődbe a nekik hitelezőket, akik azzal, hogy maguk is rossz adósokká válnak, megfertőzik a gazdaság további szereplőit is a csődvírussal. Mindez az európai kormányzati adósságok szintjén egy egyre romló makrógazdasági környezetben növekvő munkanélküliséget, recessziót, dominóhatással terjedő csődhullámot jelent, ami a legvégső esetben akár az euróövezet felbomlásához vezethet.

Miután a fertőzéshullám már négy euró-tagországot is elért (Görögország, Írország, Portugália és most Spanyolország vesz igénybe nemzetközi segélyt), az adósságjárvány következő klinikai esete a rendre visszatérő spekulációk szerint Olaszország lehet a maga közel 2.000 milliárd euró értékű, a bruttó hazai össztermék (GDP) 120%-ára rúgó államadósságával.

Merőben új jelenség viszont, hogy az eddig biztonságos menedék szerepet betöltő német kötvények hozama is apránként emelkedni kezdett, holott a válság utóbbi éveiben ez éppen ellenkezőleg alakult. Emelkedik továbbá egy esetlegesen bekövetkező német „credit default” eseményre, azaz a nem-fizetésre vonatkozó CDS-mutató. Mindez az aggódó befektetők számára azt a látszatot kelti, hogy Németország is lassacskán a pénzügyi teherbírása határához érkezhet. Márpedig a német kötvények menedék státuszának további romlása felerősítheti a befektetők érdeklődését az arany iránt, főleg miután a sárga nemesfém ismét azon van, hogy helyreállítsa a korábban megkopott nimbuszát.

A szuverén adósságválság alakulása minden jel szerint még jó ideig fog izgalmakat tartogatni a piacok számára, és ez hosszútávon kedvezőleg hat az arany jegyzésére. A nemesfém iránt növekvő vételi érdeklődés mind a magán, mind az intézményi befektetőknél tetten érhető. A kazah központi bank például éppen a napokban jelentette be, hogy az idén még további 24,5 tonnával kívánja gyarapítani az aranytartalékait miután az év első négy hónapjában már 16,2 tonnát vásárolt. A kazahok csökkenteni kívánják függőségüket a nagy tartalékdevizáktól, és ezzel a lépésükkel nincsen egyedül. Londoni piaci elemzők szerint a jegybanki aranyvásárlások az idén elérhetik a 400 tonnát is

Forrás: aranypiac.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását