2024. április 26. - Ervin

LMP: a kormány kapitulált

Az LMP szerint az Orbán-kormány kapitulációval kezdte az IMF-hitelhez vezető hosszú utat. Jávor Benedek frakcióvezető szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kabinet hamarabb engedett volna, azzal akár ötvenmilliárd forintot is lehetett volna spórolni.
2012. április 25. szerda 15:35 - HírExtra
A frakcióvezető szerint a szerdai bejelentések tükrében látszik, hogy elhibázott volt a kormány elmúlt öt hónapban folytatott stratégiája. Hangsúlyozta, hogy a kabinet akár már januárban engedhetett volna az Európai Bizottság (EB) elvárásainak a jegybanktörvény ügyében és akkor az állampolgároknak nem kellett volna kifizetniük azt, a nagyságrendileg a telefonadóból várttal egyező 50 milliárd forintot, amibe +ez a teljesen felesleges durcáskodás, szabadságharc" Magyarországnak került.

Felhívta a figyelmet: szerdán még nem döntöttek arról, hogy Magyarország hozzájut-e az IMF-hitelhez. Szavai szerint addig még egy hosszú út vezet, aminek csak a nulladik lépésén vannak túl.

Hangsúlyozta, hogy az EB két kötelezettségszegési eljárás ügyében az Európai Bírósághoz fordul, miközben tovább folyik Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárás és azt sem tudható, hogy elfogadják-e a magyar konvergenciaprogramot. Hozzátette, az IMF feltételei sem ismertek, ahogy azt sem lehet tudni, hogy a kormány hajlandó-e folytatni a szerdán megkezdett irányt.

Leszögezte: ezután egy hiteles döntéssorozatra van szükség, ami meggyőzi a nemzetközi szervezeteket, hogy a magyar kormány képes kiszámítható gazdaságpolitikát alkotni és azt végig is tudja vinni. Szavai szerint az LMP erről nincs meggyőződve, mert a konvergenciaprogram is olyan "mesébe illő elemekkel van feldúsítva", amelyek kérdésessé teszik annak végrehajthatóságát.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be Brüsszelben, hogy a testület kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében, az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében viszont az Európai Bírósághoz fordul.

Olivier Bailly arra is kitért, hogy a szervezet készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások - derült ki az Európai Bizottság közleményéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását