2024. március 19. - József, Bánk

Ombudsman: tilos a cellában

Az alapvető jogok biztosa szerint megengedhetetlen, hogy a fiatalkorú elítéltek a cellájukban dohányozzanak a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, Tökölön; az ombudsman a helyszínen ellenőrizte a négy évvel ezelőtti vizsgálata alapján tett ajánlásainak végrehajtását.
2012. április 23. hétfő 10:33 - HírExtra
Az ombudsman hivatalának az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből kiderül, hogy Szabó Máté ajánlásainak megfelelően a tököli intézetben kettő helyet már három pszichológus dolgozik az egyre terjedő agresszivitás és a kábítószer-fogyasztásból adódó mentálhigiénés problémák miatt. Ugyanakkor az ombudsman szerint még több pszichológus kellene, mert hiányuk közvetlenül veszélyezteti a fiatalkorú fogvatartottak lelki egészséghez való jogát.

A biztos az előző vizsgálathoz képest előrelépésként értékelte, hogy az intézet már minden fiatalkorú számára biztosítja a napi fürdést - írták.

A közlemény szerint Tökölön külön zárkákban helyezik el a nemdohányzó és a dohányzó fogvatartottakat. Az ombudsman ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben nem engedhető meg dohányzó zárka kialakítása, a fogvatartottak közül ugyanis sokan 18 évnél fiatalabbak, akiknek tilos dohányterméket eladni, továbbá a zárkák kis légtere miatt a dohányzás káros hatásai megtöbbszöröződnek.

Az alapvető jogok biztosa ezért megfontolandónak tartja a nemdohányzók védelméről szóló törvény olyan módosítását, hogy a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében tilos legyen a dohányzás a zárkában, mert az sérti a gyermekek védelemhez és egészséghez való jogát.

A közleményben kiemelték: az ombudsman a tököli börtönkórház vizsgálata után azt javasolta, hogy enyhítsék a zsúfoltságot a zárkákban. A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezután a bv-intézetek bővítéséről, illetve új épületek megnyitásának szándékáról tájékoztatta a biztost.

Az ombudsman egy másik ajánlása nyomán pedig a Belügyminisztérium közölte, hogy 2014 végéig biztonsági övekkel láthatják el a rabszállító járműveket - zárul a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását